Avustralya istihbaratı: Rus milisler kripto para bağışlarıyla silah ve drone alıyor

Avustralyalıların, El Kaide ve IŞİD'e bağış gönderdiği de tespit edildi

Birleşik Krallık Finansal Yönetim Otoritesi (FCA), sabıka kaydı denetimine dair endişeler nedeniyle martta ülkedeki tüm kripto para ATM'lerinin kapatılması kararını almıştı (Reuters)

Avustralya'nın finansal istihbarat teşkilatı Avustralya Ticari İşlem Raporlama ve Analiz Merkezi (Austrac), Rus milislerinin sosyal medyada kripto para bağışı toplayarak, bunlarla savaşta Ukrayna'ya karşı silah, zırh ve drone satın aldığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Austrac'ın istihbarat direktörü John Moss, kripto paranın terörist grupları ve Rus ordusunu fonlamak için kullanıldığını savundu.

ABD merkezli veri analiz şirketi Chainanalysis'in temmuzda yayımladığı çalışmada, savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri Kremlin yanlısı 54 sosyal medya hesabı üzerinden 2,2 milyon dolar değerinde kripto para bağışı toplandığı bildirilmişti.

Söz konusu çalışmaya atıfta bulunan Moss, şunları söyledi:

Bu, kripto paranın bağış toplama kaynağı biçiminde kullanılmasının ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Sosyal medyayı da işe kattığınızda yüksek rakamlar elde ediyorsunuz. Elinizde kullanması kolay bir teknoloji var. Eğer kabul ettiğiniz kripto para türlerinde esnek davranırsanız, ciddi bir miktar toplayabilirsiniz.

Austrac'ın ulusal istihbarat çalışmalarını yöneten Michael Tink ise "Avustralyalıların, El Kaide ve IŞİD'e bağlı offshore kripto para hesaplarına bağış yaptıklarını tespit ettik" dedi.

Tink bağışların miktarını açıklamazken, bunların örgütlerdeki savaşçıların ulaşım, eğitim ve üniforma masraflarıyla maaşlarının ödendiğini belirtti.

Yönetici, çeşitli suç örgütlerinin Avustralya'daki kripto para ATM'lerini kara para aklama amacıyla kullandığını da söyledi.

Öte yandan blok zincir teknolojisiyle yapılan işlemlere dair analizler sunan Crystal Blockchain, 30 Eylül itibarıyla Ukrayna'nın da en az 184 milyon dolar değerinde kripto para bağışı topladığını bildirmişti. Bu miktarın içinde devletlerin ve başka kuruluşların gönderdiği paralar da yer alıyor.



Independent Türkçe, Guardian, Wio News

DAHA FAZLA HABER OKU