9 ülkeden 23 uzman: Kuzey Akım'daki sızıntıdan Rusya sorumlu değil

Diplomatlar ve istihbaratçılar, saldırının kasti olduğunda hemfikir ama suçlu henüz bulunamadı

Almanya merkezli Çevre ve Doğayı Koruma Birliği (BUND), sızıntının gemiler ve deniz yaşamı için tehlike oluşturduğunu belirtmişti (Danimarka Savunma Bakanlığı)

Dokuz ülkeden 23 Batılı diplomat ve istihbarat örgütü çalışanı, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki sızıntılardan Rusya'nın sorumlu olduğunu gösteren sağlam kanıtlar bulunmadığını söyledi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a (WP) konuşan bir Avrupalı yetkili, "Geldiğimiz noktada sabotajın ardında Rusya'nın olduğunu gösteren bir kanıt yok" dedi.

Kimliklerini paylaşmayan kaynaklar, yürütülen incelemelere dair detaylı bilgi vermezken, boru hattındaki hasarın kasıtlı bir saldırı sonucu oluştuğundan şüphe duyulmadığını belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Josep Borrell de eylüldeki açıklamasında saldırının kasıtlı olduğunu savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman hükümetinden bir görevli, boru hatlarındaki patlayıcıların yapının dışına yerleştirildiğini tespit ettiklerini söyledi.

ABD'li bir yetkiliyse saldırıyı kimin düzenlediğinin belirlenmesinin epey zor olabileceğini ifade etti.

Rus iletişim kanallarını takip eden ABD'li bir istihbarat çalışanıysa Kremlin'in saldırıyı üstlenmeye ya da örtbas etmeye yönelik herhangi bir adım atmadığına dikkat çekti.

WP, adli incelemelere dair içeriden bilgi sahibi olan kişilerin bile saldırıyı doğrudan Rusya'yla ilişkilendirecek kanıtlar bulamadığını aktardı.

Batı Avrupalı bir yetkili, "Saldırıyı Rusya'nın düzenlemesi bana başından beri mantıklı gelmemişti" dedi.

Başka bir kaynaksa "Yorum yapmadan önce sonuçların ortaya çıkmasını bekleyen hükümetler süreci doğru yönetti" ifadelerini kullandı.
 


Baltık Denizi'nin altından geçen Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 26 Eylül'de yaşanan patlamanın ardından Rusya'yı ilk suçlayan ülkeler arasında ABD, Almanya ve Ukrayna yer almıştı.

Patlamanın ardından Danimarka ve İsveç kıyılarında 4 farklı noktadan sızıntı yaşanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olayı "uluslararası terör" diye nitelerken, Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, saldırıda Batılı ülkelerin parmağı olduğunu savunarak, "Bu terör saldırısının gerçek faillerini gizlemek için her şeyi yapıyorlar" demişti.



Independent Türkçe, Washington Post, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU