Kanada'da çiftlikten kaçan inekler 5 aydır özgür yaşıyor: "Güvenlik tehdidi" mi, "sığır devrimi" mi?

Hayvanların yakalanması için uğraşan yetkili "Elimizdeki en iyi araç, sabır" dedi

İneklerin kaçtığı çiftliğin sahibi Pierre Lapointe, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı (Reuters)

Kanada'nın Quebec eyaletinde çiftliklerinden kaçan 20'den fazla inek, 5 aydır yakalanamadı. Kaçtıkları sırada hamile olan ineklerin yavrulamasıyla sürü daha da büyüdü ve yakalanmaları daha da zorlaştı.

İnekler, temmuzun sonlarındaki bir fırtına sırasında Montreal'in yaklaşık 130 kilometre kuzeyindeki çiftliklerinden kaçmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa sürede doğal hayatta serbestçe yaşamaya alışan inekler, bölge halkını ikiye böldü.

Bazı vatandaşlar sürüyü "baş belası" ve "sürücüler için bir tehdit" olarak görürken, bazıları da özgürlüğünü keşfeden hayvanların "sığır devrimi" yaptığını düşünüyor.

Gündüzleri ormana saklanan inekler, akşamları dışarı çıkıp çiftçilerin samanlarını ve mısırlarını yiyerek besleniyor.

Quebecli vegan aktivist ve tiyatrocu Mathieu Murphy-Perron, "sığır devrimini" üstünde "Vahşi, Kirli ve Özgür" sloganı yazan tişörtler yaptırarak destekledi. Perron'un ineklerin macerasını anlattığı TikTok gönderisi 400 binden fazla izlendi.
 

@matnessmtl #Storytime for the English folx who haven’t heard about the gang of runaway cows in Québec that have turned wild and evaded capture since July. #FarmTok #CowTok #RuralTok #CanadaTikTok #QuebecTikTok original sound - Mathieu Murphy-Perron


190 hayvan aktivistinden oluşan bir grup, bu ay Journal de Montréal gazetesinde bir mektup yayımladı ve ineklerin bu özgürlüğü hak ettiğini savundu.

Öte yandan ineklerin çiftliklerde neden olduğu maddi hasar ve yarattığı güvenlik tehdidi tepki topluyor.

Tarım Üreticileri Sendikası'nın sözcüsü Jean-Sébastien Dubé, ineklerin ekinleri çiğneyerek yaklaşık 20 bin dolar zarara sebep olduklarını tahmin ettiklerini belirtti. Hayvanların yol etrafında gezinerek sürücülere de tehlike yaratması nedeniyle polisler şimdiye kadar iki defa otoyolları kapatmak zorunda kaldı.

Şimdiye kadar inekleri yakalamanın kesin ve güvenli bir yolunu bulamayan yetkililer, kışın yaklaşmasıyla sürüyü yemle cezbetmeye çalıştı. Çeşitli yerlere sürünün seveceği saman yığınları yerleştirildi. Görevliler böylece, yem tuzağına yaklaşan ineklerin etrafını çevreleyerek onları yakalamayı planladı.

Cumartesi gecesi (17 Aralık) 4 inek yakalandı. Kar fırtınasında saman yığınını bulamayan ineklerse tuzaktan kurtulmayı başardı.

İneklerin zarar görmeden yakalanması için süreci yakından takip eden Dubé, "Şu an elimizdeki en iyi araç sabır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU