Avustralyalılara çağrı: "Kafayı bulmak için zehirli ıspanağın peşine düşmeyin"

"İster mantar olsun ister yabani ot türü, ne yediğinizi bilmiyorsanız yemeyin"

Zehirli ıspanakların olduğu ürünler raflardan hızla kaldırıldı (Reuters/Arşiv)

Avustralya'da hastalık ve halüsinasyonlara yol açan zehirli ıspanakların üzerindeki testler sürüyor. Halkı uyaran botanikçi Brett Summerell "Ispanakların peşine düşmeyin ve eğlenceli amaçlı tüketmeyin" dedi.

Market zinciri Costco'dan Riviera Farms etiketli ıspanak satın alıp tüketen 9 kişi cuma hastaneye kaldırılmıştı. Başka ürünlerde de söz konusu hastalık ve halüsinasyonlara yol açan yabani otun karıştığı ortaya çıkmış, toplamda 130'dan fazla kişi bu semptomları yaşadığını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer zehirli ıspanağın delirium (bilincin ve algının kısa süreli kaybolması), kalp atışında hızlanma, ağızla cilt kuruluğu, ateş ve buğulu görme gibi etkileri de olduğunu açıklamıştı.

The Guardian, ıspanağa karışan yabani otlar üzerindeki testlerin sürdüğünü bildirdi. Yabani otların ıspanakla birlikte hasat edildiği ve işlendiği düşünülüyor.

Sidney'deki Kraliyet Botanik Bahçeleri'nin baş bilim insanı Summerell, bitki türlerini küçükken birbirinden ayırmanın zor olduğunu söyledi. Zehirli otun patlıcangillerin bir üyesi olabileceğini kaydeden uzman, şöyle konuştu:

Bunu yapabilen pek çok bitki var. Patates ve domatesle akraba pek çok yabani ot da yapabiliyor.

Summerell aylarca süren yağmur ve sellerden sonra yabani otların çok arttığını açıkladı. Botanikçi aynı zamanda "kafayı ucuza bulmak için" zehirli ıspanakların aranmamasını tavsiye etti:

Yabani ot toplamak insanlara bir şekilde kafayı bulacaklarını düşünecekleri için cazip gelebilir. Evet bunun halüsinojenik bir yanı olabileceğini var. Ancak gerçekten çok sayıda korkunç sağlık problemi de taşıdığını hatırlamak önemli.

Summerell "İster mantar olsun ister yabani ot türü, ne yediğinizi bilmiyorsanız yemeyin" dedi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, ABC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU