TikTok'ta çocukların deneyimi araştırıldı: "İlk üç dakikada intihar içeriklerine maruz kalabiliyorlar"

Şirket temsilcisi, "Araştırma gerçek deneyimleri yansıtmıyor" dedi

Çinli ByteDance firmasının 2016'da piyasaya sürdüğü TikTok'un kullanıcı sayısı yaklaşık bir milyar (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre, TikTok'a yeni kaydolan çocuklar yeme bozuklukları ve intiharla ilgili içeriklere hızla maruz kalabiliyor.

Birleşik Krallık merkezli Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nde yapılan araştırmada ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Kanada'da yaşayan 13 yaşındaki kız çocuklarına ait gibi görünen 8 hesap açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hesapların platforma katılmasından sonraki üç ila 30 dakika içinde yeme bozuklukları ve intiharla ilgili içeriklerin "Sizin İçin" bölümünde önerilmeye başladığı görüldü. 

Araştırmacıların açtığı hesaplardan birine intiharı konu alan içeriğin 2,6 dakika içinde, yeme bozukluklarıyla ilgili içeriğin de 8 dakika içinde gösterildiği belirtildi.

The New York Times'a göre, araştırmacılar bu hesapların bazılarını kullanırken beden imajı ve ruh sağlığıyla ilgili içerikleri izledi ve beğendi.

Bunun ardından TikTok algoritmalarının söz konusu hesaplara her 39 saniyede bir benzer videoları önerdiği görüldü.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin CEO'su İmran Ahmed bu süreci şöyle açıkladı:

Gözünüze güzel giysiler içindeki, istek uyandıran bir vücudun videosu takılabilir ve algoritma çok hızlı bir şekilde beden imajıyla ilgilendiğinizi fark eder.

TikTok yetkilileri ise merkezin araştırma raporunda yer alan bu iddiaları reddetti. 

Şirketin sözcüsü Mahsau Cullinane, "Bu eylemler ve bunun sonucunda ortaya çıkan deneyim, gerçek kişilerin gerçek davranışlarını veya izleme deneyimlerini yansıtmıyor" ifadelerini kullandı:

Sağlık uzmanlarına düzenli olarak danışıyor, politikalarımızın ihlal eden hesapları ortadan kaldırıyor ve ihtiyacı olan herkes için destekleyici kaynaklara erişim sağlıyoruz.

 

Independent Türkçe, The New York Times, The Telegraph

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU