İran'da idama mahkum edilen bir gösterici hakkındaki karar onaylanarak infaza gönderildi

23 yaşındaki Mahan Saderat Merni adlı gösterici, Tahran Devrim Mahkemesi'nde, "kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak " suçlamasıyla idama mahkum edilmişti

Fotoğraf: Reuters

İran'daki gösteriler sırasında "kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak" suçlamasıyla idama mahkum edilen 23 yaşındaki Mahan Saderat Merni adlı bir protestocu hakkındaki kararın onaylandığı ve kararın infaza gönderildiği açıklandı.

İran'ın Şark gazetesine konuşan Mahan'ın babası Kazım Saderat Merni, oğlunun idama mahkum edildiği davayla ilgili temyiz sürecinde davacıların şikayetini geri çektiğini ancak buna rağmen kararın infaza gönderildiğine dair davanın avukatlarından biri tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baba Merni, "Cezanın ne zaman infaz edileceğini dahi bilmiyoruz. Bunun bir güvenlik davası olduğunu ve ne yapacağımızı bilmediğimizi söylüyorlar. Mahan, mahkeme oturumunda defalarca bıçağın elinde olmadığını söyledi ama muharebe (İran Ceza Kanunu'nda idam talebiyle yargılanmayı gerektiren suç) cezası verdiler ve şimdi de davanın infaza gönderildiğini söylüyorlar." dedi.

Mahan'ın amcası Şehram Saderat da Mahan hakkındaki kararın Yüksek Mahkeme tarafından onaylandığına dair bilgilendirildiklerini aktardı.

Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı, 15 Kasım'daki haberinde, kimliği açıklanmayan bir göstericinin Tahran Devrim Mahkemesi'nde görülen duruşmalar sonucunda "bir kişiyi bıçakla yaralamak, kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak ve başkasına ait bir motosikleti ateşe vermek" gibi suçlamalardan idama mahkum edildiğini duyurmuştu.

Daha sonra idama mahkum edilen göstericinin 23 yaşındaki Mahan Saderat Merni olduğu açıklanmıştı.

Davacılar şikayetlerini çekti

Davadaki müştekilerden biri olan Muhammed Rıza Kanbertalib, önceki gün ülke medyasında yaptığı açıklamada, davadaki tüm davacıların şikayetlerini çektiğini muvafakat beyanında bulunduğunu söylemişti.

Bununla birlikte ülke medyasında, Mahan Saderat Merni'nin suçunun "muharebe" olduğu düşünüldüğünde, davacıların muvafakat beyanının ölüm cezası üzerinde hiçbir etkisi olmayacağı yorumları yapılmıştı.

İran Ceza Kanunu'na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi'l arz)" ve "devlete karşı savaş açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 6'sı Tahran'da 5'i de Elburz eyaletinde olmak üzere 11 kişi idama mahkum edilirken Muhsin Şikari adlı göstericinin cezası 8 Aralık'ta infaz edilmişti.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU