İsrail ve Fas, ortak doğalgaz arama projesi için anlaşma imzaladı

Anlaşma kapsamında verilen lisanslar 8 yıl geçerli olacak

NewMed, Akdeniz'de İsrail'in ekonomik bölgesindeki Tamar ve Leviathan doğalgaz sahalarında da faaliyet gösteriyor (NewMed)

İsrail ve Fas, denizde doğalgaz arama çalışmaları için anlaşma imzaladı.

İsrailli NewMed Energy şirketi tarafından salı günü yapılan açıklamada, Faslı Adarco firmasıyla Bojador Atlantik projesi için anlaşma sağlandığı belirtildi.

Anlaşmaya göre iki şirkette de projede yüzde 37,5 hisseye sahip olacak. Geri kalan yüzde 25'lik kısımsa Fas Hidrokarbonlar ve Madenler Ulusal Ofisi'ne ait.

Fas açıklarında Atlantik Okyanusu'nda doğalgaz ve petrol kaynaklarının araştırılması için yürütülecek ortak çalışmaya dair sözleşme 8 yıl geçerli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşmanın Fas Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kaynaklar Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.

NewMed CEO'su Yossi Abu, "Fas'ta uzun süredir büyük bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Bu anlaşma da şirketi Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesindeki lider enerji firmalarından birine dönüştürecek kapsamlı bir stratejik hamlenin parçası" dedi.

Anlaşmaya göre ilk 30 aylık süreçte söz konusu bölgede jeolojik ve jeofiziksel analizler gerçekleştirilek. Sondaj çalışmalarıysa bundan en az 2,5 yıl sonra başlayacak.

İki ülke arasındaki ilişkiler, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 10 Aralık 2020'de, ülkesinin Fas'ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını ve bölgedeki Dahla kentinde bir ABD konsolosluğunun açılacağını duyurmasıyla normalleşme sürecine girmişti.

Fas yönetimi de aynı gün İsrail'le 2000'de askıya alınan diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılacağını duyurmuştu.

Fas, bu kararla Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'ın ardından İsrail'le o dönemde normalleşme anlaşmasına varan 4. Arap ülkesi olmuştu.



Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU