ABD'li antikomünist eski parlamenter, Venezuela adına çalıştığı için gözaltına alındı

Trump'la Maduro'nun ekiplerini buluşturmak için 50 milyon dolara anlaşmış

Atlanta Havalimanı'nda gözaltına alınan David Rivera, 2011-2013 döneminde Florida'dan ABD Temsilciler Meclisi'ne girmişti (AP)

Eski ABD Temsilciler Meclisi üyesi David Rivera, yasalara aykırı olarak Venezuela adına lobi faaliyeti yürüttüğü gerekçesiyle 5 Aralık'ta gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemede kefaletle serbest bırakıldı. 

Cumhuriyetçi Parti üyesi eski Florida milletvekili, kayıt oluşturmadan yabancı devlet adına çalışma ve kara para aklama iddialarıyla federal mahkemede yargılanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rivera'nın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ABD'yle ilişkileri normalleştirmeye çalıştığı 2017-2018 döneminde Venezuela devletinin petrol şirketi PDVSA'yla danışmanlık için 50 milyon dolarlık anlaşma yaptığı öne sürülmüştü.

İddianameye göre, Rivera ve siyasi danışmanı Esther Nuhfer, Venezuela'daki sosyalist hükümete yönelik yaptırımların kaldırılması için eski Başkan Donald Trump yönetimini etkilemeye çalıştı.

ABD yasalarına göre, yabancı devletler adına lobi faaliyeti yürütecek olanlar yapılan anlaşmayı Adalet Bakanlığı'na kaydettirmekle yükümlü.

Sağcı ve antikomünist görüşleriyle bilinen Küba kökenli Rivera, Venezuela'ya yaptırımların en sıkı savunucusu Senatör Marco Rubio'nun yakın arkadaşı.

İddianamede, Rivera'nın şirketi Interamerican Consulting'in, PVDSA'nın rafineri şirketi Citgo'dan anlaşma çerçevesinde en az 23,75 milyon doları tahsil ettiği ve bir kısmıyla emlak ve lüks yat satın alan ikilinin, bir kısmını da Rivera'nın 2018'de yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyada kullandığı öne sürülüyor:

Sanıkların gizli anlaşmasının amacı, ABD'de kanuna aykırı olarak Venezuela devleti adına siyasi faaliyet yürüterek ve ABD dış politikasını etkileme çabasıyla ABD hükümeti yetkilileri karşısında Venezuela devletinin çıkarlarını temsil ederek zenginleşmekti.

Lobi anlaşmasının dönemin Venezuela Dışişleri Bakanı ve şimdiki Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez'in talimatıyla yapıldığı da iddialar arasında. 

İddianameye göre, Rivera'nın şirketi Kongre'den bazı Teksaslı ve Floridalı üyelerle Venezuela yetkililerini, Maduro'nun serbest seçimleri kabul etmesi gündemiyle birkaç kez buluşturdu ama söz verdiği gibi Beyaz Saray danışmanlarına ulaşamadı.

Anlaşma, PDVSA'nın 2020'de Interamerican Consulting'i yükümlülüğünü yerine getirmediği için dava etmesiyle ifşa olmuştu. Venezuela hükümeti adına değil, ABD destekli muhalefet için lobi faaliyeti yürüttüğünü savunan Rivera da 30 milyon dolarlık alacak davası açmıştı. Venezuelalı muhalifler, Rivera'nın savunmasını "saçma" diye nitelendirmişti.

 

Independent Türkçe, AP, New York Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU