Kendini Venezuela Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido'dan muhalefet de ümidi kesti

Nicolas Maduro'ya karşı çıkan ismin başkanlığını AB ülkeleri, ABD, Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi pek çok hükümet tanımıştı

39 yaşındaki Guaido, 5 Ocak 2018 - 5 Ocak 2019'da Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

Venezuela'da kendisini devlet başkanı ilan ederek gündem olan Juan Guaido'dan muhalefet de vazgeçti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın aktardığına göre muhalefet koalisyonunu oluşturan büyük partiler, geçen hafta Panama'da düzenledikleri görüşmelerde Guaido'ya verdikleri desteği sonlandırmayı değerlendirdi.

Yeni Çağ (Un Nuevo Tiempo), Demokratik Hareket (Acción Democrática) ve Önce Adalet (Primero Justicia) adlı partilerin, Guaido'nun devlet başkanlığı iddialarına 5 Ocak itibarıyla destek vermekten vazgeçmeyi düşündüğü öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmelere yakın olan ve kimliğini paylaşmayan bir kaynak, "Geçiş hükümeti deneyinin işe yaramadığı ve yeni bir yapıya ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliğine varmaya çok yakınız" dedi.

Öte yandan Guaido'ya verilen destek çekildiğinde bir sonraki adımın ne olacağına dair karara varılmadığı aktarıldı.

Muhalif koalisyonun seneye bir ön seçim düzenleyerek, 2024'te yapılması planlanan seçimlerde 59 yaşındaki Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı yarışacak bir aday çıkarmayı planladığı da bildiridi.

Guaido'nun partisi Halk İradesi'nden (Voluntad Popular) kimliğini paylaşmayan bir yetkili, siyasetçinin partinin adayı olarak yarışabileceğini, bu durumda koalisyondaki diğer partilerin adaylarıyla mücadele etmek durumunda kalabileceğini söyledi.

Koalisyon üyelerinin haftaya yeniden görüşüp, Guaido'yla ilgili nihai kararı vermeyi planladığı aktarıldı.
 


Venezuela'da iktidar krizi

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı seçildiği seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido, 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Dönemin Ulusal Meclis Başkanı Guiado, başta ABD olmak üzere Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika ve Bolivya gibi ülkelerse Maduro'nun devlet başkanlığını desteklediklerini açıklamıştı.

Venezuela'da 2019'dan beri süren siyasi kriz hâlâ çözüme ulaşamadı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU