Venezuela ve Kolombiya ikili ilişkileri güçlendiriyor: "Biz aynı halkız"

"Yüzyılın ışığını yakmalıyız"

Gustavo Petro (solda), 6 yıl sonra Venezuela'yı cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret eden Kolombiyalı lider oldu (Reuters)

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, karşılıklı ilişkileri geliştirmek için bir araya geldi.

Venezuela'nın başkenti Karakas'ta buluşan liderler sınırların yeniden tamamen açılmasına ve ticaretin geliştirilmesine yönelik adımlar atılacağını söyledi.

İki saaten fazla süren görüşmenin ardından Maduro, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) gibi uluslararası kuruluşların güçlendirilmesi, Amazon ormanlarının korunması ve Venezuela'nın And Milletler Topluluğu'na yeniden katılmasını görüştüklerini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki lider, 6 Kasım'da Mısır'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP 27) başta Amazon olmak üzere çevre sorunlarıyla ilgili ortak bir pozisyon benimsenmesinin önemine de dikkat çekti.

Maduro, iki ülke arasındaki gübre ticaretinin artırılmasına ek olarak sınırların tamamen açılması ve güvenli şekilde faaliyet göstermesi için çalışacaklarını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı, "Biz tarihte kardeşlik ve anlayışla iz bırakmış iki ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Kolombiya'nın ilk solcu lideri Petro ise "Kolombiya ve Venezuela'nın ayrı olması doğal değil, tarihe de aykırı. Bu bir kez yaşandı ama tekrar etmemeli çünkü biz aynı halkız" dedi.

Petro, Latin Amerika'nın entegrasyonunun güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, Venezuela'nın gümrük birliği And Milletler Topluluğu'na yeniden katılması için Şili, Ekvador, Bolivya ve Peru'ya çağrıda bulundu.

Kolombiya lideri, şunları söyledi: 

İstersek bir deniz feneri olabiliriz. Latin Amerika ve Karayipler entegre olmalı. Demokrasinin temellerini bulmalıyız, kendimizi halkla birleştirmeliyiz ve yüzyılın ışığını yakmalıyız. Aksi takdirde bir yok oluşla karşı karşıya kalırız.

 


Petro, mayıstaki seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 50,46'sını alarak ülkenin 60. cumhurbaşkanı olmaya hak kazanmıştı.

Görev süresi dolan eski Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque'nin yerine ağustosta ülkenin başına geçen Petro, Venezuela'yla kopan diplomatik ilişkileri yeniden onarmak için adımlar atmıştı.

Duque hükümetinin, Venezuela'da 23 Ocak 2019'da ABD'nin desteğini alarak kendisini devlet başkanı ilan eden, dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu meşru lider olarak tanımasının ardından iki ülke ilişkileri kesintiye uğramıştı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında ağustosta Petro, eski senatör Armando Benedetti'yi Kolombiya'nın yeni Karakas Büyükelçisi olarak atamış, Maduro da eski Dışişleri Bakanı Felix Plasencia'yı Venezuela'nın yeni Bogota Büyükelçisi olarak görevlendirmişti.



Independent Türkçe, Telesur English, AA, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU