Radikal sağcı Ben-Gvir'le İsrail Genelkurmay Başkanı Kochavi karşı karşıya: "Hiçbir siyasetçi işimize karışamaz"

Solcu aktiviste saldıran İsrail askerine hapis cezası verilmesiyle başlayan tartışmaya Binyamin Netanyahu da dahil oldu

Filistinlilere karşı tahrik edici söylemleriyle tanınan Ben-Gvir, eylülde cuma namazı vakti Mescid-i Aksa'ya girerek gündem olmuştu (Reuters)

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, bir solcu aktiviste saldıran askerin cezalandırılmasını eleştiren müstakbel Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e çıkışarak, "Hiçbir siyasetçi işimize karışamaz" dedi.

Radikal sağcı Ben-Gvir, Aviran Alfasi adlı askerin ailesiyle salı günü yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında, "Genelkurmay Başkanı ve ordu yönetimini kararını bir daha değerlendirmeye çağırıyorum. Anarşistler gelip bizim kahraman askerlerimize küfür edip, tükürüp, saldıramaz" dedi.

Kochavi ise çarşamba günü yaptığı açıklamada Ben-Gvir'e çıkışarak, "İster sağcı ister solcu olsun, hiçbir siyasetçinin işimize müdahale etmesine izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben-Gvir ise niyetinin ceza kararına karışmak olmadığını fakat politikanın değişmesi gerektiğini söyledi.

Alfasi'nin, 25 Kasım'da El Halil şehrinde kimliği açıklanmayan bir solcu aktivisti yere yatırıp suratına yumruk attığı anların görüntüsü sosyal medyada tepki toplamıştı. Diğer bir askerin de "Ben-Gvir düzeni sağlayacak, bunu hakketiniz" dediği duyulmuştu.

Öte yandan Filistinlilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen milletvekili ve Otzma Yehudi (Yahudi Gücü) partisi lideri Ben-Gvir ve Kochavi arasındaki tartışmaya, Binyamin Netanyahu da dahil oldu.

İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen sağcı Likud Partisi lideri Netanyahu, çarşamba günü Twitter'dan yaptığı açıklamada "İsrail Savunma Kuvvetleri halkın ordusudur. Sağ ve sol görüşten herkesi orduyu siyasi tartışmaların dışında tutmaya davet ediyorum" ifadelerine yer verdi.
 


1 Kasım'da yapılan genel seçimlerde eski başbakan ve muhalefet lideri Netanyahu'nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclis'e 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 13 Kasım'da Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Sağ blok dini partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'yle seçimlerde oylarını ciddi şekilde artıran radikal sağcı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Netanyahu'nun Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olmasına onay vermesi tepki toplamıştı. Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan 2 bin kişilik "Sınır Polisi"nin bağlanacağı da bildirilmişti.

İsrail'de yasaklanan Kahanecilik akımından gelen siyasetçinin onay almasını eleştiren eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, kararı "acı bir şaka" diye nitelemişti.

Netanyahu, koalisyondaki radikal sağcı partilerin yarattığı endişeye karışılık, "İsrail, Talmud Yasaları'na göre yönetilmeyecek. Kanun ülkesi olmaya devam edeceğiz" demişti.



Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU