Arma 3'ün geliştiricisi: Oyunu sahte haberlerde kullanmayın

Savaş simülasyon oyununun görüntüleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve Pençe-Kılıç Harekatı'nın başlamasıyla da sosyal medyada sıkça kullanılmıştı

Savaş simülasyon oyunu Arma 3, 2013'te yayımlandı (Bohemia Interactive)

Bohemia Interactive, taktiksel savaş oyunu Arma 3'ün görüntülerinin sık sık sahte haberlerde kullanılmasıyla ilgili iki gün önce açıklama yaptı. Çekya merkezli şirket durumdan memnun olmadıklarını bildirdi.

24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşından sonra çatışmalarda çekildiği belirtilen ancak Arma 3'e ait olan görüntüler internette sık sık dolaşıma girdi.

Video oyunun görüntüleri daha önce de Afganistan ve Suriye'deki çatışmalarda kaydedildiği iddiasıyla sıkça paylaşılıyordu.
 


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 19 Kasım'da başlattığı Pençe-Kılıç Harekatı'nın ardından da sosyal medyada Arma 3 görüntüleri paylaşıldı. Irak ve Suriye'nin kuzeyinde düzenlenen operasyona ait olduğu iddia edilen oyun sahnesi sosyal medyada yer aldı.

YouTube hesabından konu hakkında bir video paylaşan Arma 3'ün geliştiricisi Bohemia Interactive, "oyun içi görüntü"yle "tipik sahte görüntü"yü karşılaştırdı.
 


Bu rehberde sahte görüntülerde düşük çözünürlük, titreyen kamera, gece görüntüleri, ses ve insan eksikliği ve gerçekçi görünmeyen araçla üniforma gibi detaylar yer aldığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin halkla ilişkiler yöneticisi Pavel Křižka şöyle konuştu:

Arma 3'ün modern savaş çatışmalarını bu kadar gerçekçi bir şekilde simüle etmesi gurur verici olsa da gerçek savaş görüntüleriyle karıştırılmasından ve savaş propagandası olarak kullanılmasından kesinlikle memnun değiliz.

Oyunun hem geçmişte hem de şu an sahte haberler için kullanıldığını vurgulayan Křižka, görüntülerin kaldırılması için sosyal medya platformlarıyla çalıştıklarını ancak bunun yetersiz kaldığını açıkladı:

Kaldırılan her videoyla birlikte her gün 10 video daha yükleniyor.

Křižka Reuters ve AFP gibi basın kuruluşlarıyla çalışmanın sahte haberle mücadelenin en iyi yolu olduğunu bildirdi.

 

Independent Türkçe, NME, Gizmodo, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU