Elif Çakır: MHP, 100 maddelik anayasa teklifini niye rafa kaldırdı?

"Sayın Bahçeli o anayasa teklifini niye Meclis’e getirmediği konusunda bir açıklama yapabilir mi?"

Fotoğraf: AA


Karar gazetesi yazarlarından Elif Çakır, MHP’nin geçen yıl açıkladığı 100 maddelik anayasa teklifini neden rafa kaldırdığını sordu. Çakır, MHP liderinin dün tekrar gündeme getirdiği anayasa teklifiyle ilgili “Altılı Masa’nın anayasa teklifini görünce partisinin hazırladığı anayasa metni de aklına gelmiş olabilir, yani öylesine de gündeme getirmiş olabilir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elif Çakır’ın bugünkü köşe yazısının bir kısmı şöyle:

Bahçeli 4 Mayıs 2021 tarihinde Erdoğan’ın masasına Erdoğan’ın pek de hoşnut olmayacağı bir anayasa teklif metnini koymuştu. MHP’nin o anayasa teklif metni Meclis’e getirilseydi, TBMM’den geçmiş olsaydı muhteşem olabilirdi.

Mesela Erdoğan Merkez Bankası’na partili bir ismi başkan olarak atayamazdı, Merkez Bankası’na “faizi düşürün” talimatı veremezdi. Merkez Bankası para politikaları neyi gerektiriyorsa onu yapardı. Piyasa koşullarına bakardı, ekonomik gerçeklere bakarak faiz kararı verirdi. İndirmesi gerekiyorsa indirirdi, yükseltmesi gerekiyorsa yükseltirdi.

Sayın Bahçeli o anayasa teklifini niye Meclis’e getirmediği konusunda bir açıklama yapabilir mi?
Ne oldu da MHP 100 maddelik anayasa teklif taslağını rafa kaldırdı?

Erdoğan’la bir araya geldiklerinde 100 Maddelik Anayasa taslağı üzerinde konuştular mı?

Erdoğan nelere karşı çıktı? Yahut nelerde uzlaştılar?

Sonra ne oldu?

Bahçeli gerçekten isteseydi o 100 Maddelik Anayasa Teklifini Meclis’e getirebilirdi. İsteseydi Erdoğan’ı da ikna edebilirdi.

Mesela, hatırlayalım, Bahçeli sadece CB sisteminde ciddi revizyon sağlayan anayasa teklifini önermekle kalmamış bir de şöyle bir açıklama da yapmıştı:

“MHP Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir, bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme göreviyle mesuldür.” (9 Kasım 2021)

Bahçeli dün partisinin grup toplantısında yeniden “o taslak metnini” gündeme getirince bunları düşündüm. Altılı Masa’nın anayasa teklifini görünce partisinin hazırladığı anayasa metni de aklına gelmiş olabilir, yani öylesine de gündeme getirmiş olabilir.

Bilmiyoruz, zaman gösterecek.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU