Alevi ve Bektaşilerden ortak açıklama: Cumhurbaşkanı'nın kararnamesi bizim için yok hükmünde

Açıklamada "Katliamlara rağmen yok edemedikleri inancı, yasal çerçeve adı altında inancı yok saymayla karşı karşıya kaldık" denildi

Fotoğraf: ANKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla geçen cuma Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına yönelik tepkiler sürüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri, bugün İstanbul'da ortak bir basın açıklaması yaptı.

"Katliamlarla yok edemedikleri inancı, yasal çerçeve adı altında yok saymayla karşı karşıya kaldık"

Alevi ve Bektaşi toplumunun Cumhurbaşkanı’nın kararnamesini tanımadığı ve yok hükmünde saydığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 Devletin hiçbir inancı tanımlamaya, tarif etmeye, onun nasıl olacağına, nasıl inanacağına karışmaması gerektiğini, bu ülkede her inancın kendi özgünlüğünü koruması gerektiğini, özgür olması gerektiğini, devletin inançla olan ilişkilerine mesafe koyması gerektiğini, laiklik temelinde bir taleple tekrar dile getirdik.

Alevilerin yıllardır dile getirdiği talepleri torbaya sıkıştırarak sanki demokratik bir açılım yapıyormuş gibi bir hava yarattı iktidar. Son dönemlerde alışageldiğiniz kararnamelerle, sabaha doğru bir kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı diye bir kararname çıktı. Kararname şunu tekrar bize gösterdi ki bu ülkede yüzyıllardır inkar edilen, yok sayılan, dönem dönem katliamlarla karşı karşıya kalan, asimilasyon politikalarının her türlüsüne maruz kalan bu inanç topluluğu, yine asimile edemedikleri, sürgün edemedikleri, tüm katliamlara rağmen yok edemedikleri inancı, yasal çerçeve adı altında inancı yok saymayla karşı karşıya kaldık.

 Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı'nın Alevi inancını ve inanç önderlerini yok saydığı kaydedilen açıklamada "Eşit yurttaşlık taleplerimizi yok sayan, demokrasi ve laiklik vurgusu yapan Alevi toplumunun taleplerini yok sayan, onları bir yere hapsetmeye, bir daireye hapsetme işine yarayan bir girişim. Bununla ilgili gerek yasal gerek hukuki tüm süreci yüzyıllardır verdiğimiz gibi bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı bizim için yok hükmünde. Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararnamesi bizim için yok hükmünde. Torba yasada Alevilerin taleplerini sadece elektrik, su, bakım-onarımmış gibi küçümseyen, Alevi inancını yok sayan anlayış bizim için yok hükmünde. Biz, eşit yurttaşlık talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz.       

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU