Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.
Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı." ifadesini kullandı.
Müller, toplantının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Rusya'nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.
ABD'li yetkili füzeler Rus menşeili
Associated Press'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Polonya'ya düşen füzelerin Rus menşeili olduğunu ve 2 kişiyi öldürdüğünü söyledi.
Pentagon tarafından yapılan açıklamada ise, "Konuyu izliyoruz, spekülasyon yapmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma konusundaki tutumumuz net" denildi.
Rusya: Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmadı
Rusya Savunma Bakanlığı bu açıklamalara karşılık, "Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır" yanıtını verdi.
Zelenski: Bu, ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdır!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski füzelerin Rusya'ya ait olduğunu belirterek, "Rusya cezasız kaldığını ne kadar uzun süre hissederse, Rus füzeleri menzildeki herkes için o kadar fazla tehdit olacaktır" dedi.
Telegram'dan "Bu, ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdir! Harekete geçmeliyiz" ifadesini kullanan Zelenski, "Şimdi tüm Polonyalı kardeşlerimize şunu söylemek istiyorum: Ukrayna sizi her zaman destekleyecektir! Terör özgür insanları yok edemez. Korku olmadığında zafer mümkündür! Rusya dünyaya karşı çıkıyor. Rusya bize ve ulaşabildiği herkese terör estiriyor. Onu durdurmak için her şeyi yapalım!" diye konuştu.
NATO: Araştırıyoruz
NATO, Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili olarak "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz" açıklamasını yaptı.
Letonya Savunma Bakanından "4. madde" çağrısı
Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu.
Pabriks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kaynağı henüz belirlenemeyen füzenin düşmesi sonucu 2 kişinin öldüğü açıklanan Polonya'ya başsağlığı diledi.
Suçlunun Rusya olduğunu öne süren Pabriks, "Rus rejimi sadece Ukraynalı sivilleri hedef alan füzeler ateşlemekle kalmadı, aynı zamanda Polonya'daki NATO topraklarına da indi. Letonya, Polonyalı dostlarının yanındadır ve bu suçu kınamaktadır" ifadelerini kullandı.
Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi anımsatarak, "Bu konuda ilk tepkim 4. maddeyi hatırlatmak olurdu." ifadesine yer verdi.
4. madde ne diyor?
4. madde içeriğinde “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesine yer veriliyor.
5. madde de gündeme geldi
Füzeler sonrası NATO'nun 5. maddesi gündeme geldi.
Söz konusu madde olası bir savaş halinde ittifak üyesi ülkeye askeri destek anlamına geliyor, ortak savunma maddesi olaran nitelendiriliyor.
NATO Genel Sekereteri Jens Stoltenberg'in "NATO'nun çekirdeği" olarak tanımladığı madde, dışarıdan gelecek bir saldırıya karşı ortak savunma yapılmasını gözetiyor.
Bir başka deyişle NATO üyesi ülkeye savaş açılması tüm NATO ülkelerine savaş açılması anlamını taşıyor.
Söz konusu madde şimdiye kadar sadece ABD'deki 11 Eylül terör saldırıları tarafından yürürlüğe sokulmuştu.
Washington Antlaşması ile belirlenen 5. madde ile ilgili kararda "Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır" ifadesi yer alıyor.
Saldırı halinde alınan ve alınacak tüm önlemlerin bir an önce BM Güvenlik Konseyi'ne bildirileceğini ifade eden madde "Uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir" ibaresine vurgu yapıyor.
Aynı antlaşmanın 6.maddesinde ise şu ifadeler dikkat çekiyor:
Madde 5 açısından, taraflardan bir ya da daha çoğuna karşı silahlı saldın, aşağıdakileri de kapsar. Tarafların Avrupa ya da Kuzey Amerika'daki topraklarına, Fransa'nın Cezayir Bölgesine, Türkiye topraklarına veya taraflardan herhangi birinin egemenliği altında olan ve Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde yer alan adalara yapılan silahlı saldırı; bu topraklarda ya da bu toprakların üzerindeki hava sahasında bulunan, ya da Antlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihte taraflardan herhangi birinin işgal kuvvetlerinin üslenmiş bulunduğu herhangi bir Avrupa toprağında veya Akdeniz'de, ya da Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki Kuzey Atlantik bölgesinde bulunan Tarafların herhangi birine ait kuvvetlere, gemilere, ya da uçaklara yapılan silahlı saldırı.
Independent Türkçe, AA