Sinovac aşısının bir kanser türünün tedavisinde faydalı olduğu tespit edildi

"Aşılanan hastalar, anti-PD-1 tedavisine önemli ölçüde daha iyi yanıt verdi"

Çin'de geliştirilen inaktif Sinovac aşısı, Türkiye'de de kullanılıyor (Pixabay)

Bilim insanları Kovid-19 aşısının nazofarenks (üst yutak) kanserinin tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden ve Çin'deki Shanxi Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, aşıların kanser tedavisinin etkinliğini artırdığını gösterdi.

Nazofarenks kanserinden mustarip hastalar genellikle tümöre karşı bağışıklık sistemlerini aktive eden ilaçlarla tedavi ediliyor. Bu nedenle şimdiye kadar Kovid-19'a aşılarının kanser tedavisinin başarısını azaltabileceği veya ciddi yan etkilere neden olabileceğinden korkuluyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun doğru olup olmadığını anlamak isteyen ekip, Çin'in geliştirdiği inaktif Sinovac aşısının kanser hastaları üzerindeki etkilerini araştırdı.

Çin'in çeşitli bölgelerindeki 23 hastanede tedavi gören 1500'den fazla hastayı gözlemledi. Bu hastalardan 373'ü, kanser tedavisine başlamadan önce SinoVac aşısı olmuştu.

Araştırmacılar söz konusu kişilerin kanser tedavisine daha iyi yanıt verdiğini saptadı.

Birçok kanser hücresi, vücudun bağışıklık hücreleri olan PD-1 reseptörünü etkiliyor. Bu sayede vücudun savunma gücünü kırmış oluyor.

Bu tür kanserlerin tedavisinde PD-1 reseptörlerini bloke etmek için ilaçlar kullanılabilir. Böylelikle bağışıklık sisteminin tümörle daha etkili bir şekilde mücadele etmesi sağlanabilir.

Öte yandan Kovid aşısı, PD-1 reseptörünün de dahil olduğu bir bağışıklık tepkisini uyararak çalışıyor.

Bilim insanları tam da bu yüzden aşıların kanser tedavisini kötü etkileyebileceğinden şüpheleniyordu. Ancak yeni araştırmada elde edilen bulgular tam tersine işaret ediyor.

Hakemli bilimsel dergi Annals of Oncology'de yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Prof. Dr. Christian Kurts, "Aşılanan hastalar, anti-PD-1 tedavisine diğerlerine kıyasla önemli ölçüde daha iyi yanıt verdi. Bu çok şaşırtıcı" diye konuştu.

Aynı zamanda aşının ciddi yan etkilerini de daha sık deneyimlemediler.

Öte yandan araştırmacılar, aşının tedaviye nasıl yardımcı olduğunu anlamış değil. Prof. Dr. Kurts, "Aşılamanın belirli bağışıklık hücrelerini aktive ettiğini ve daha sonra tümöre saldırdığını varsayıyoruz" ifadelerini kullandı:

Şimdi bu hipotezi daha fazla araştıracağız.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Eurek Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU