Wi-Fi aracılığıyla duvarların arkasını gören drone üretildi

Hırsızlar, akıllı saatler ve telefonlar aracılığıyla ev sakinlerinin yerini belirleyebilir

Çalışmanın arkasında Ali Abedi ve Deepak Vasisht adlı iki akademisyen var (Waterloo Üniversitesi)

Kanadalı araştırmacılar, kablosuz internet bağlantısına (Wi-Fi) dayanarak, "duvarların arkasını görebilen" bir drone geliştirdi.

Ontario eyaletindeki Waterloo Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 20 dolar değerinde hazır bir drone'a güvenlik açıklarından yararlanan bir yazılım ekledi.

Sonunda evlerdeki Wi-Fi bağlantılı tüm cihazların konumunu haritalandırabilen bir havadan tarama aracı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Wi-Peep" diye adlandırılan araç, kablosuz internet ağlarındaki verileri manipüle edebiliyor ve bahsi geçen cihazların konumunu yaklaşık olarak tahmin edebiliyor.

Drone'a kurulan hacker programı, uçuş süresi (ToF) adı verilen bir tekniği kullanıyor. Bu teknik sinyal ve nesne arasındaki fiziksel mesafeyi ölçmek için bir çeşit veri işleme hilesine başvuruyor.

Tüm bunlar, kablosuz internet bağlantılı çoğu cihazda olan bir güvenlik açığı sayesinde mümkün oluyor. Zira akıllı cihazlar, parolayla güvence altına alınmış olsa bile bölgedeki diğer cihazlardan gelen "temas girişimlerine" otomatik yanıt veriyor.

Wi-Peep, bu güvenlik açığını manipüle etmek için evin içerisindeki cihazlarla iletişim kurmaya çalışan bir ToF sinyali yayıyor.

Araştırmacılar, Wi-Peep gibi bir teknolojinin kullanılabileceği ürkütücü senaryolardan endişe duyuyor.

Buna göre söz konusu cihazı kullanan bir bilgisayar korsanı, akıllı saatler ve telefonlar aracılığıyla ev sakinlerinin yerini belirleyebileceği gibi, güvenlik kameralarının ve hatta izinsiz giriş sensörlerinin nerede olduğunu da anlayabilir.

Bu güvenlik açığı ayrıca, ev sakinleri yokken içeriye giren bir hırsızın bilgisayar gibi değerli eşyaları kolayca bulmasına da sebebiyet verebilir.

Ekip, 28. Uluslararası Mobil Bilgi İşlem ve Ağ Üretim Konferansı'nda yaptıkları sunumda şu ifadeleri kullandı:

Çalışmamızın yeni nesil cihazların ve güvenlik protokollerinin tasarımı için önemli bilgiler sunmasını umuyoruz.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Waterloo Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU