"Hekimler göçü"nde bir ilk: Yurtdışı yolundaki toplam hekim sayısı 2 bini geçti

"Beyaz reform" kapsamında doktor ücretlerine yönelik "iyileştirmenin" etkisiyle eylülde 255 olan yurtdışı başvuruları, ekimde 215'e düşse de yılın ilk 10 ayında TTB'den gerekli belgeyi alan toplam hekim sayısı 2 bin 153'e ulaştı

Eylül ayında 130'u pratisyen 255 hekimin daha Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) "İyi Hal" (Goodstanding) belgesi almasıyla yılın ilk 9 ayındaki toplam sayı 1.938'e yükselmişti / Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) başvurup yurtdışında çalışmak için gerekli olan "İyi Hal" (Good Standing) belgesini alan toplam hekim sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak "hekimler göçü" verileri ay bazında ele alındığında ekimin önceki aylara kıyasla düşük çıktığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekimde 215 hekim "İyi Hal" belgesini aldı

Ekim ayında 123'ü pratisyen, 92'si uzman toplam 215 hekimin daha yurtdışı yollarına düşmesiyle 2022 yılının ilk 10 ayındaki toplam sayı 2 bin 153'e yükseldi. 

Eylül ayındaki sayı ise 255'ti. Ekim öncesi günlük ortalama 8 hekimden fazla olan göç verileri, ekimde 7 seviyesine gerilemiş oldu.

Bu duruma, 281 hekimle tüm ayların rekoru kırılan ağustosta Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Beyaz reform" paketindeki "ücret iyileştirmesinin" etki ettiği düşünülse de hekimlerin çözülmemiş pek çok sıkıntısı bulunuyor.

 

sağlık çalışanları hekimler Canva.jpg
Fotoğraf: Canva

 

İlk 5 branş: İç hastalıkları, göz hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, plastik cerrahi

Ekim verilerine göre iç hastalıkları branşı 12 hekimle ilk sırada yer alırken, onu 7'şer hekimle göz hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum ile plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi bölümleri takip etti.

 

Hekimler göçü ekim verileri.jpg
Hekimler göçü ekim verileri / Kaynak: TTB 

 

Kulak, burun, boğaz hastalıkları bölümünden 6, radyoloji branşından ise 4 hekim yurtdışı belgesini aldı.

Yıl sonunda sayı 2 bin 500'ü aşabilir

Kasım ve aralık aylarının ardından 2022 senesinde TTB'den "İyi Hal" belgesi alan toplam hekim sayısının 2 bin 500'ü geçmesi bekleniyor.

2021 yılındaki toplam sayının 1.405 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yüzde 60 civarında bir artışın söz konusu olabileceği belirtiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU