Buldan: İkinci yüzyılın en muhteşem gelişmesi bu iktidarın gidişi olacaktır

HDP Eş Genel Başkanı Buldan "Demokratik siyasete, hak taleplerine, basına karşı darbe yapmaktan geri durmayanlar kendiler. AYM ve AİHM kararlarına uymayanlar kendileri. Sonra da darbe anayasasından kurtulalım diyorlar" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyetin 99. yıl dönümünün geride kaldığını hatırlatan Buldan, "Kuruluşundaki ademi merkeziyetçilik ve demorkasi fikrinin terk edilerek yerine Kürtler ve Aleviler başta, tüm farklılıkların ret ve inkarına dayalı tekçilik sisteminin devreye sokulmasıyla yaşanan 100 yıllık bir yıkım sürecinden bahsediyoruz. Yönetimler değişse de zihniyet değişmiyor. Toplum olarak bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kürtçe ana dil hala yasak, vesayet sistemi el değiştirdi ama kendisi hiçbir zaman değişmedi, bugün saray ve yargı vesayeti olarak devam ediyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimyasal silah kullanımına yönelik açıklamaları nedeniyle tutuklanan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı da anan Buldan şunları kaydetti:

Şebnem Hocayı tutukladılar. Hakikati, cesaretle dile getirdiği için Şebnem Hoca cezaevinde. Şebnem Hocanın durduğu yer hakikatin, demokrasinin, barışın yanıdır. Savaş karşıtlığının yanıdır. Demokrasiden ve toplumsal barıştan yana olan herkesin duracağı yer de Şebnem Hocanın yanıdır. Kendisine sevgilerimizi, selamlarımızı gönderiyoruz. 

Tam da bu süreçte, Mezopotamya ve Jinnews çalışanı gazetecileri tutukladılar, hakikatleri yazdığı için...Bu ülkenin ihtiyacı, hakikatin gereğini yerine getiren gerçek gazetecilerdir. Tutuklanan gazeteciler, özgür basının, demokrasinin onurudur. Sizin değerli kaleminiz tarihin onurlu sayfasını yazmaya devam edecek. Kaleminize kelepçe vuranlar tarihin karanlık sayfalarında anılmaya devam edecek. Ape Mulsa'yı katleden zihniyetin fikriyatı iktidardır. Musa Anterlerin, Mehmet Sincarların, Vedat Aydınların fikriyatı ve mücadele mirası bizim haritamızdır. 

Şebnem Hoca ve özgür basın çalışanlarının tutuklanması, Cumhuriyet'in 99. yıl dönümüne denk getirildi. Bu bir tesadüf değil. Mesaj çok açık ve net anlaşılıyor; ret ve inkara devam edeceklerinin sinyalini veriyorlar. Bir yüz yıl daha böyle sürdürmek istediklerini bizlere göstermek istiyorlar. Bunu bir takım demokrasi söylemleriyle ambalajlıyorlar.

Erdoğan'a seslendi: Söylediklerine kendisi inanıyor mu?

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Buldan, "AKP Genel Başkanı, Türkiye Yüzyılı konuşmasını yaptı, hukukun üstünlüğünden, çoğulculuktan, kucaklaşma, sevgi siyasetinden söz ettiğini dinledik. Her vatandaşın özgürlüklerinin teminat altına alınacağını söyledi. Bir kez daha soruyoruz; bu söylediklerine kendisi inanıyor mu? Herkesi eşit vatandaş olarak görüyor mu? Hukuka inanıyor mu? Hukukun üstünlüğüne inanıyor mu? İnkarı bitirmek mi istiyorsunuz, tecriti sonlandırarak başlayabilirisiniz... Madem özgürlüklerden yanasınız, haksız şekilde tutuklanan binlerce insanın özgürlüğünden başlayalım diye çağrı yapmak istiyorum. Hakkaniyetten yanaysanız tekçiliğe son verin, ayrımcılığı kaldıralım, eşitliği sağlayalım. Var mısınız? Var mı cesaretiniz?" ifadelerini kullandı.

Buldan şöyle devam etti:

AKP MHP ikilisinin tahayyül ettiği yüzyılda Kürtler yok, Aleviler yok, inanç ve kimlikler, ezilenler, kadınlar, gençler, emekçiler, demokrasi, adalet, özgürlük, toplumsal barış yok. Tekçilik, tecrit, ekonomik kriz, yozlaşma, yolsuzluklar, Kürt düşmanlığı, emek sömürüsü var. 

Bu ülkeyi mahvettiniz. Bu ülkeyi açlığın, yoksulluğun, sefaletin içine sürüklediniz. Adalet diye bir şey bırakmadan, hukukun üstünlüğünü hiçe sayarak cezaevini toplama kamplarına çevirdiniz. Acıdan başka bir şey getirmediniz bu ülkeye! Şimdi 85 milyonu kandırmaya çalışıyorsunuz, bir yüz yıl daha böyle gitmeyecek! Türkiye toplumuna söz veriyoruz.

AKP Genel Başkanının gelin darbe anayasasından kurtulalım dediğini biliyorsunuz. Demokratik siyasete, hak taleplerine, basına karşı darbe yapmaktan geri durmayanlar kendiler. AYM ve AİHM kararlarına uymayanlar kendileri. Sonra da darbe anayasasından kurtulalım diyorlar. Buna perhiz bu ne lahana turşusu.

Bu ülkeyi darbe anayasasından da darbeci zihniyetinde de bizler kurtaracağız. İkinci yüzyılın en muhteşem gelişmesi bu iktidarın gidişi olacaktır! Kendilerini de zihniyetlerini de göndereceğiz, sözümüz olsun. Demokratik, eşitlikçi, yeni bir anayasanın da gerçek sahibi halklardır, kadınlardır, demokrasi ve emek güçleridir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU