Çavuşoğlu: Avrupa'nın kıta olarak zayıflaması lehimize değil, ekonomik çıkarlarımıza da ters

Çavuşoğlu, "Avrupa'nın istikrarı hepimiz için önemli" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

Törende "Belirsizlikler Çağında Çok Yönlü, Vizyoner Diplomasi: Türkiye Örneği" konusunda konuşma yaparak, ilk dersi veren Çavuşoğlu, yurtdışında ve yurtiçinde üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, dış politika teori ve pratiklerini paylaştığını belirtti.

Küresel sistemin tarihte örneği olmayan sınamalarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, küresel salgının uluslararası sistemin zaaflarını ortaya çıkardığını, hem arz hem talep hem de tedarik zincirleri kaynaklı örneği görülmemiş bir ekonomik krize yol açtığını kaydetti.

Çavuşoğlu, büyük güç rekabetinin şiddetlendiğini anlatarak, ABD ile Çin arasında mevcut ekonomik bağlantıların kopmaya başladığını vurguladı.

Batı-Rusya rekabetinin son 30 yılın zirvesine çıktığını, Rusya ile Ukrayna savaşının ciddi bir kırılma hattı oluşturduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Artık taktik nükleer silahlar veya 'kirli bomba' dediğimiz kitle imha silahlarının kullanılacağı söylemleri hakim. Küresel bir kriz sarmalından söz etmek mümkün. Birbirini besleyen birçok kriz mevcut. Ekonomik kriz, küresel enflasyon, çevre sorunları, terörizm, İslamofobi, düzensiz göç gibi küresel sorunlar, iç savaşlar, darbeler, yabancı düşmanlığı gibi bölgesel sorunlar yükselişte" diye konuştu.

"Avrupa'nın kıta olarak zayıflaması bizim lehimize değildir"

Çavuşoğlu, değişen dünyada değişime adapte olma ve sağlıklı refleks geliştirmenin öneminin büyük olduğunu, değişen küresel sistemde daha büyük ayak izi için açılım stratejileri geliştirdiklerini kaydetti.

Afrika açılımı politikasının somut sonuçlar vermeye başladığını ve ortaklık projesine dönüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, 2002'de 12 olan temsilciliğin bugün 44'e yükseldiğini, ticaretin de aynı dönemde 4,3 milyar dolardan 34,5 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Latin Amerika'da temsilciliklerin ise 6'dan 19'a, ticaretin 1 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktığını kaydeden Çavuşoğlu, ağustosta "Türkiye, Avrupa'dır" diye Avrupa'ya açılım politikasını da duyurduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Asya ülkesi olduğu kadar Avrupa ülkesi olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Avrupalı bir güç olarak kıtanın zor döneminde yeniden dikkati Avrupa'ya vermek zorunda olduklarını söyledi.

Avrupa'nın merkezinde bugün konvansiyonel savaş olduğunu anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dolayısıyla ihtiyaç duyduğu anda parçası olduğumuz Avrupa'ya önem vermemiz kaçınılmaz. Bunu sadece Türkiye'nin AB'ye üye olması anlamına getirmeyelim. Avrupa sadece AB'den ibaret değildir. Büyük Avrupa'dan bahsediyoruz. Avrupa Konseyi, AGİT var. Avrupa kıtasının bir parçasıysak bu kıtanın taşıdığı krizleri aşması için bölgesel bir güç, küresel bir aktör olarak katkı sağlamak zorundayız. Yani Avrupa'nın zayıflamasından medet ummayalım. Bazen yorumları görüyorum, 'Oh olsun ekonomileri zayıflıyor, enerji sıkıntıları çekiyorlar' diye. Avrupa'yı eleştireceğimiz birçok konu var. Avrupa'da vizyonsuzluk, çifte standart var, iki yüzlülük, öngörüsüzlük var, daha çok sayabiliriz. Ama Avrupa'nın kıta olarak zayıflaması bizim lehimize değil, ekonomik çıkarlarımıza da ters. Avrupa'nın istikrarı hepimizi için önemli.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU