Kadın dışişleri bakanlarından İranlı hemcinslerine destek mesajı

Toplantıya, Kanadalı bakan ev sahipliği yaptı

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, İran rejimine halka ve kadınlara yönelik baskılara son verme çağrısını tekrar etti (Twitter/@melaniejoly)

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly'nin çağrısıyla 20 Ekim'de çevrimiçi toplantıda bir araya gelen kadın dışişleri bakanları ve insan hakları savunucuları, protesto gösterilerinin devam ettiği İran'daki kadınlara destek mesajı iletti.

Toplantıya Almanya, İzlanda, Libya, Norveç, Şili ve Yeni Zelanda dışişleri bakanlarının yanı sıra, AB'nin Cinsiyet ve Çeşitlilik Büyükelçisi Stella Ronner-Grubacic, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Asa Regner, Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı avukat Şirin Ebadi ve İran'daki Evin cezaevinde hapis yatıp çıkan akademisyen Huma Hudfer katıldı.

Joy, toplantının ardından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Iranlı kadınlar açıkça konuşuyor. Rejimin toplum içinde kadına bakışına artık tahammül etmeyecekler. Onlar insan hakları için savaşırken, kadın dışişleri bakanları olarak seslerini yükseltme ve İran halkına destek için birlikte çalışma sorumluluğumuz var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanadalı bakan ayrıca, hükümetinin İran rejimiyle bağlantılı 6 kişiye ve 4 kuruluşa daha yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu. 

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Seyid Mecid Mirahmedi, Devrim Muhafızları'nın Sistan ve Belucistan eyaletindeki komutanı Muhammed Kerami ve İran devletinin radyo-televizyon kurumu IRIB'nin eski yöneticisi İzzetullah Zergami yaptırım listesine alındı. Evin hapishanesinin eski müdürü Gulamrıza Ziyai daha önce yaptırım listesine alınmıştı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltında tutulduğu sırada ölümü üzerine başlayan protesto gösterileri ülkenin dört bir yanına yayıldı. Bir ayı aşkındır devam eden gösterilerde öne çıkan kadınlar başörtülerini çıkararak rejime tepkilerini dile getiriyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, Voice of America

DAHA FAZLA HABER OKU