Arkeologlar, Antalya'da Noel Baba'nın mezarını buldu

"Bu son derece önemli bir keşif"

Aziz Nikolaos, Patara'da zengin bir buğday tüccarının oğlu olarak doğdu (Wikimedia Commons)

Tüm dünyada "Noel Baba" diye bilinen Hıristiyan azizi Nikolaos'un mezarı, Antalya'nın Demre ilçesinde bulundu.

Yılbaşında gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığı farz edilen efsanevi figüre ilham veren Aziz Nikolaos'ın Demre'deki kilisesinin MS 4. yüzyıla ait zemin döşemesi de ortaya çıktı. 

Arkeologlar, azizin cesedinin St. Nikolaos Kilisesi'ne gömüldüğünü zaten tahmin ediyordu. Ancak ceset azizin ölümünden yaklaşık 700 yıl sonra çalınmıştı. Bu nedenle defnedildiği yer tam olarak bilinmiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arkeologların kilisede yürüttüğü yeni kazıda gün yüzüne çıkarılan buluntular, Aziz Nikolaos'un tam olarak nereye gömüldüğünü gösterdi.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Osman Eravşar, Aziz Nikolaos'un mezarının Hz. İsa'yı tasvir eden bir freskin dibinde bulduğunu duyurdu.

Eravşar, 4. yüzyılda inşa edilen kilisenin aslında denizin yükselmesiyle sular altında kaldığını vurguladı. Aziz Nikolaos'un yaşadığı dönemde yapılan kilisenin 7-8 metreye kadar su altına gömüldüğü biliniyor.

Daha sonra MS 7. ve 8. yüzyıllarda bunun üzerine yeni bir kilisenin inşa edildiği belirtiliyor. Yeni keşiflerin de bu ilk kiliseye ait olduğu ifade edildi.

DHA English'e konuşan Eravşar, "Bu son derece önemli bir keşif, hatta o döneme ait ilk keşif" dedi:

Akdeniz'in suları yükselince kilisenin içini alüvyonlar doldurmuş. Tam olarak ne kadar derinde olduğunu bilmiyoruz.

ABD'deki Kuzey Dakota Üniversitesi'nde görev alan, erken dönem Hıristiyan mimarisi uzmanı William Caraher, "Kiliselerin birbiri üzerine inşa edilmesi alışılmadık bir durum değil" ifadelerini kullandı:

Aslında, bir kazı alanında daha eski bir kilisenin bulunması, Hıristiyanlığın ve Bizans'ın ilk dönemlerinden beri bunun yapıldığını gösteriyor.

Nikolaos'un hayatına çok az şey bilinse de hakkında bolca efsane var. Azizin şeytanın ele geçirdiği bir ağacı kestiği ve öldürülen üç çocuğu dirilttiğine dair hikayeler mevcut.

Ayrıca kendisine miras kalan servetini kimseye söylemeden fakirlere dağıttığı da söyleniyor. Noel Baba efsanesine bu yüzden ilham verdiği düşünülüyor.

St. Nikolaos Kilisesi, Hıristiyan dünyasında özellikle Ortodokslar için çok önemli. Her yıl binlerce turist burayı ziyaret ediyor.

Aziz Nikolaos'a ait eserlerin bir kısmı İtalya'da, bir kısmı da Antalya Müzesi'nde sergileniyor. 

 

Independent Türkçe, Livescience, DHA English

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU