Macron’un nükleer açıklamasına tepki yağdı: "Elini belli etti"

Fransa lideri müttefiklerini boşa düşürdü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron desteğini belirtmek için haziranda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile buluştu (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rusya'nın "Ukrayna'ya veya bölgesine" olası bir nükleer saldırısına aynı şekilde karşılık vermeyeceklerini söylemesi hem içeriden hem de dışarıdan tepki çekti.

Macron 12 Ekim'de bir Fransız televizyon kanalında yayınlanan röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:

Fransa, ülkenin açıkça belirtilmiş olan hayati çıkarlarına dayalı bir nükleer doktrine sahiptir. Ukrayna'ya veya bölgesine yönelik bir nükleer balistik saldırıda bu çıkarlar mevzubahis olmayacaktır.

Macron, nükleer saldırıdan kaçınmalarına gerekçe olarak "küresel bir savaştan" kaçınmak istemelerini gösterdi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Brüksel'de gazetecilerin soruları üzerine Macron'u "elini belli etmekle" eleştirerek şöyle dedi:

Bizim görüşümüze göre, Rusya'nın nükleer silah kullanması halinde bunun Rusya için ağır sonuçları olur. Bu nükleer silah kullanımıyla ilgili 1945 yasağını çiğnemek olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Atlantik ittifakı ülkeleri savunma bakanlarının Brüksel'deki toplantısına ev sahipliği yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşın devam ettiği Ukrayna'da nükleer silah kullanmasının "ağır sonuçlar" doğuracağı uyarısını tekrar etti:

Nasıl karşılık vereceğimize girmeyeceğiz ama bu durum çatışmanın doğasını temelden değiştirir. Çok önemli bir çizginin aşıldığı anlamına gelir.

FranceInfo radyo kanalına konuşan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Macron'a şu ifadelerle tepki gösterdi:

Caydırıcılık, ne yapmak zorunda kalacağımızı söylememeye bağlıdır. 

Hollande, "mümkün olduğunca az konuşup, olabildiğince çok hazırlık yapma" tavsiyesinde bulundu.

İsmini açıklamayan NATO yetkilileri de, özellikle Macron'un Ukrayna'nın "bölgesine" gönderme yapmasının, Rusya'nın saldırısı altındaki ülkenin NATO üyesi komşularında güvensizlik yaratabileceğini belirtti. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen ay Rusya'ya nükleer silah kullanmalarının "felaket derecesinde" sonuçları olacağını ilettiklerini açıklamıştı. 

NATO, Rusya'nın nükleer programını ve yapmayı planladığı tatbikatları daha yakından takip etme kararı alırken, Rusya Güvenlik Konseyi sözcüsü Aleksandr Venediktov, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasının "Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlamasına yol açacağını" öne sürdü.

G7 ülkelerinin 10 Ekim'de yaptığı ortak açıklamada da, Rusya'ya nükleer silah seçeneğinin "ağır sonuçlar" doğuracağı uyarısı yapmıştı.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU