Renk psikolojisine göre evinizi hangi renklere boyamalısınız?

Uzmanlar özellikle kırmızıdan uzak durmak gerektiğini söylüyor

Renklere çeşitli anlamlar atfediliyor ve sıcak renklerin insanı dışa döndürdüğü, soğuk renklerinse odaklanmayı artırdığı düşünülüyor (Unsplash)

Uzmanlara göre evin dizaynı ve hatta duvarlarda kullanılan boyanın rengi, sakinlerinin psikolojisini etkiliyor.

Örneğin, ABD'deki Minnesota Eyalet Üniversitesi'nde 30 öğrencinin katılımıyla yapılan bir araştırmada oda renginin kırmızı olmasının bireylerin stres seviyesini artırdığı görülmüştü.

İşte psikolojinizi iyileştirmek için kullanmanız ve kullanmamanız gereken renkler

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeşil

Doğada yaygın bir renk olan yeşilin stres seviyelerini azaltma ve pozitiflik duygusunu teşvik etme yeteneğinin yanı sıra sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu biliniyor. Aynı zamanda kişilerin odaklanma kapasitesini ve verimliliğini artırmasını da sağlayabilir.

Mavi

Açık mavi gibi soğuk renklerin sakinleştirici bir etkisi olduğu ve kaygıyı azalttığı düşünülüyor. Hatta bu renk tansiyonu düşürme ve uykusuzluğu gidermede de rol oynayabilir. Bu da maviyi yatak odası için ideal bir renk haline getiriyor.

Açık pembe

Minnesota Eyalet Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yumuşak pembe tonlarının stres seviyesini azaltabildiğini göstermişti.

Renk psikolojisi uzmanı Amy Wax, açık pembenin psikolog ve psikiyatristlerin ofisleri için popüler bir renk olduğunu çünkü danışanları rahatlattığını söylüyor.

Beyaz

Beyaz genellikle temizlik ve tazelikle ilişkilendiriliyor. Aynı zamanda sakinlik, huzur ve pozitif duyguları uyandırabilen bir başka renk. Ancak, kasvetli hissettiren koyu beyazlardan veya grilerden kaçınmak gerek.

 

 

Uzmanlar bu rahatlatıcı renklerin yanı sıra insanı kötü hissettiren ve strese sokan renklerin de olduğunu, evlerde bu renklerden kaçınmak gerektiğini ifade ediyor.

Psikolojiyi kötü etkileyebilen bu renkler şöyle:

Kırmızı

Önceki araştırmalar kırmızının stres, kaygı, öfke ve hayal kırıklığı gibi hislerle ilişkili olduğunu göstermişti. Ayrıca bu rengin kan basıncını yükselttiği de görülmüştü.

Gri

Bazı gri tonları ev sakinleri tarafından sevilip tercih edilse de tüm duvarları boyamak için ideal bir renk olarak görülmüyor. Zira gri genellikle kasvet, soğukluk ve depresyonla ilişkilendiriliyor.

Aynı zamanda kaygı ve üzüntü duygularını betimlemek için sıklıkla kullanılan bir renk. Genellikle endüstriyel alanlarda ve beton manzarasında görülüyor.

Parlak sarı

Sarı genellikle heyecan, mutluluk ve Güneş ışığıyla ilişkilendirildiği için bu şaşırtıcı olabilir. Öte yandan uzmanlar özellikle yatak odası için ideal bir renk olmadığını söylüyor.

Bu renk yaratıcılık ve enerji duygularını harekete geçirebilir ama uyumaya çalışırken verimsiz. Ayrıca sarı tonlara uzun süre maruz kalmak da kaygıya neden olabilir.

Koyu kahverengi veya siyah

Uzmanlara göre odalarda karanlık ve iç karartıcı hissettiren renklerden kaçınmak gerekiyor. Siyah bir oda üzüntü, izolasyon ve korku hissettirebilir.

Ayrıca koyu kahverengi yatak odalarına sahip kişilerin 8 saat yerine ortalama 6 saat uyudukları biliniyor.

 

Independent Türkçe, CNET, National Library of Medicine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU