Türk temsilcileri Avrupa sahnesinde: UEFA'da 15. basamağın yolu açılabilir

UEFA Ülkeler Sırlaması için kritik öneme sahip haftada Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe-AEK Larnaca, Monaco-Trabzonspor müsabakaları oynanacak. Konferans Ligi'nde ise RFS-Başakşehir, Sivasspor-Ballkani maçları gerçekleştirilecek

UEFA Ülkeler Sıralaması için kritik öneme sahip haftada Fenerbahçe, Trabzonspor, Başakşehir ve Sivasspor Avrupa sahnesine çıkıyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki önemli organizasyonları UEFA Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'nde Türkiye'den 4 ekip puan mücadelesi verecek. 

Müsabakaların tamamı 6 Ekim Perşembe günü oynanacak. Avrupa kupalarındaki üçüncü hafta maçları, Türkiye'nin UEFA Ülkeler Sıralaması'ndaki yeri için de büyük önem taşıyor.

Avrupa Ligi B Grubu'nda mücadele eden Fenerbahçe, Kıbrıs Rum Kesimi temsilcisi AEK Larnaca'yı Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda ağırlayacak. Müsabakayı İngiliz hakem Chris Kavanagh idare edecek. 

Süper Lig'de 7 karşılaşmayı geride bırakan sarı-lacivertliler, 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. 

 

 

Gruptaki ilk maçında sahasında Dinamo Kiev'i 2-1 mağlup eden Jorge Jesus'un öğrencileri, ikinci maçta Rennes deplasmanından 2-2'lik beraberlikle döndü.

AEK Larnaca ise Kıbrıs Rum Kesimi 1. Ligi'nde oynadığı 5 maçta 2'şer galibiyet ve yenilgi alırken 1 maçtan beraberlikle ayrıldı. Avrupa'da ise ilk maçında sahasında Rennes'e 2-1 yenilen AEK, Dinamo Kiev'i deplasmanda 1-0 mağlup etti.

Sarı-lacivertliler, 4. maçlar öncesi rakibini mağlup ederek avantajını korumak istiyor.

B Grubu'nda Rennes ile Fenerbahçe 4'er puan ve +1 averajla zirveyi paylaşırken, AEK 3 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Son sıradaki Dinamo Kiev'in puanı bulunmuyor.

 

 

Trabzonspor'a zorlu rakip

Süper Lig'in son şampiyonu Trabzonspor, H Grubu'ndan çıkabilmek için kritik virajda.

Trabzonspor, Fransa temsilcisi Monaco'ya konuk olacağı maçın hakemi Gürcistan Futbol Federasyonu'ndan Giorgi Kruashvili.

Şampiyonlar Ligi play-off turunda Kopenhag'a elenerek Avrupa Ligi'nde doğrudan gruplara kalan bordo-mavililer, iki müsabakayı geride bıraktı.

H Gurubu'na 3-2'lik Ferencvaros yenilgisiyle başlayan Abdullah Avcı'nın öğrencileri, takip eden müsabakada sahasında Kızılyıldız'ı 2-1 mağlup etmeyi başardı.

Monaco ise Avrupa Ligi'ndeki ilk maçında deplasmanda Kızılyıldız'ı 1-0 mağlup ederken, Ferencvaros'a sahasında 1-0 kaybetti.

Bordo-mavili ekibin önceliği Fransa'dan puan veya puanlarla dönmek olacak.

H Grubu'nda Ferencvaros 6 puanla liderliğini sürdürüyor. 3'er puanlı takımlardan Trabzonspor ikinci, Monaco üçüncü sırada. 

 

 

Başakşehir namağlup serisini sürdürmek istiyor

Süper Lig'de oynadığı 7 maçta 5 galibiyet 2 beraberlikle yoluna namağlup ve lider olarak devam eden Başakşehir, Avrupa'da da bu serisini sürdürmek istiyor.

Başakşehir, Konferans Ligi'nde Letonya temsilcisi Rigas Skola'ya (RFS) konuk olacak. Müsabakada Romanyalı hakem Radu Petrescu düdük çalacak.

Grubundaki ilk maçında deplasmanda Hearts'ı 4-0 mağlup eden Emre Belözoğlu'nun öğrencileri, Fiorentina ile oynadıkları ikinci maçı 3-0 kazandı.

Letonya ekibi RFS, Fiorentina deplasmanından 1-1'lik beraberlikle dönerken ikinci maçta Hearts'a 2-0 yenildi.

Başakşehir'in karşılaşmayı kazanması halinde üst tura çıkması büyük oranda sağlanacak.

İstanbul temsilcisi A Grubu'nda 6 puanla zirvede, RFS ise 1 puanla Hearts'ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

 

 

Sivasspor'da hedef gruptan çıkmak

Süper Lig'de 4'er beraberlik ve yenilgiyle 8 haftayı galibiyetsiz kapatan Sivasspor, kritik öneme sahip Ballkani maçına çıkmaya hazırlanıyor.

Sivasspor'un Kosova temsilcisi Ballkani'yi konuk edeceği karşılaşmayı İspanyol hakem Jose Luis Munuera yönetecek.

Konferans Ligi G Grubu'ndaki ilk maçında Slavia Prag'la 1-1 berabere kalan Rıza Çalımbay'ın öğrencileri, Cluj deplasmanından 1-0'lık galibiyetle dönerek bu sezon resmi maçlardaki ilk galibiyetini aldı.

Ballkani ise sahasındaki Cluj beraberliğinin ardından konuk olduğu Slavia Prag'a 3-2 yenildi.

Sivasspor G Grubu'nda averajla 2.'lik koltuğuna otururken Ballkani 1 puanla üçüncü sırada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UEFA sıralamasında 15. basamağın yolu açılabilir 

Avrupa futbolunun kulüpler bazında en önemli 3 organizasyonunun 2'sinde mücadele eden Fenerbahçe, Trabzonspor, Başakşehir ve Sivasspor, bu sezonki performanslarıyla dikkat çekiyor.

Bu sezon Avrupa kupalarında mücadele eden takımların ülke puanına yapacakları katkılar, gelecek yıllarda Türk ekiplerinin bu arenada yer alma sayısında belirleyici olacak.

UEFA Ülkeler Sıralaması'nda sezona 20. sırada başlayan Türkiye, eleme turları sonrası İsrail'in de gerisine düşerek 21. basağa inmişti.

Grup maçlarında takımların elde ettikleri puanlarla yükselişe geçen Türkiye, ikinci hafta maçlarında bin 400 puan toplayarak 25 bin 100 puana ulaştı ve Rusya'nın da sıralamadan çıkarılmasıyla 18. basamağa yükseldi.

 

sıralama.jpg
Görsel: uefa.com

 

Türk temsilcileri, 4'te 4 yaparak bin 600 puan toplayabilir, Hırvatistan ve Danimarka kulüpleri puan kaybeder, Ukrayna'nın 3 temsilcisi de yenilirse, Türkiye 15. sıraya yükselebilecek.

UEFA sıralamasında Türkiye'nin en yakın rakipleri Hırvatistan 25 bin 150, Danimarka ise 25 bin 225, Ukrayna ise 15. sırada 26 bin 700 puanda.

14. sıradaki İsviçre'nin ise 27 bin 425 puanı bulunuyor.

Hırvatistan'ın 1, Danimarka ve Ukrayna'nın 3'er takımı Avrupa'da yoluna devam ederken Rusya'nın hiçbir kulübü organizasyonlarda yer almıyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU