II. Dünya Savaşı'nın ünlü uçağı Spitfire'ın "ev yapımı" replikası uçuş izni aldı

Uçağı 16 yılda imal eden Britanyalı mühendis Steve Markham ilk yolcuğunda dondurma yemeye gideceğini söyledi

Steve Markham'a göre dünya genelinde yaklaşık 100 Spitfire kaldı (Steve Markham)

Britanyalı emekli mühendis, yapımı 16 yıl süren II. Dünya Savaşı'nın ünlü savaş uçaklarından Spitfire'ın replikası için uçuş izni aldı. Steve Markham, 5 yılda aldığı iznin ardından ilk uçuşunu dondurma yemek için yapacağını söyledi.

Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Hampshire'daki RAF Odiham üssünün yakınlarında yaşayan Markham, 8 yaşından beri Spitfire istediğini söyledi. Mühendis, uçak için iki kere açık artırmaya katılsa da kendisinden daha yüksek teklif veren kişilere kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçağın gövdesini 2005'te Avustralya'dan temin eden Markham motor parçalarını, pervaneyi ve boyayı ayrı ayrı yerlerden buldu.

16 yılda 11 bin 250 saatini harcayarak 2017'de uçağı tamamlayan mühendis, Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi'nin uçuş izni vermesi için 5 yıl bekledi.

2018'de bir test pilotu uçağı uçursa da motor aşırı ısınınca hava aracı bakıma alındı. Toplamda 32 test uçuşunun ardından "ev yapımı" uçağın havalanmaya hazır olduğuna karar verildi.

Uçağın saatte 428 kilometre hıza ulaşabiliyor.

RAF Odiham üssündeki PL793'den ilham alan Markham, "Kraliyet Hava Kuvvetleri ve II. Dünya Savaşı'ndaki başarıları olmasaydı, benim kuşağımın hayatı çok farklı olurdu. Onlara çok şey borçluyuz" dedi.

Markham, eşi Kay Markham'ın da kendisine uçakta yardım ettiğini belirtti.

Aynı zamanda pilot olan Markham, ilk yolculuğunda Wight Adası'na gidip dondurmak yemek istiyor. Mühendis ayrıca gelecek yaz eşiyle İtalya'nın başkenti Roma'ya gidip yemek yedikten sonra aynı gün geri dönmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU