Putin kazandı mı?

Ruslar bir çukurdalar ve kazmaya devam ediyorlar. Bir atasözünde, "Bir çukura düşersen kazmayı bırakmalısın" denir. Dolayısıyla Ukrayna'daki tüm taraflar için kesin yargıda bulunmak için hala uzun bir yol var

Ukrayna'nın dört bölgesini ilhak etmek için düzenlenen törende konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın dört yeni bölgesi olduğunu söyledi / Fotoğraf: Reuters

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın Donetsk, Lugansk, Zaporijya, Herson bölgelerini, bu bölgelerde referandumlar yaptıktan sonra ilhakına dair imzası, uluslararası reddin ortasında önemli bir soruyu gündeme getiriyor:

Putin kazandı mı?

Hiç zafer elde etti mi?

Soruya cevap sadedinde, Başkan Putin'in özellikle ülke içinde zafer fikrini yaymak istemesinin muhtemel olduğu söylenebilir.

7 aylık savaşın ardından Ukrayna'nın yüzde 15'inden fazlasının ilhakı zafer olarak adlandırılamaz. Çünkü oradaki gelişmeler Ruslar için utanç vericidir.

Ayrıca, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da en geniş alanı temsil eden Ukrayna'daki bölgelerin ilhakı uluslararası retle karşılaştı.

Öyle ki Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye de ilhakın uluslararası hukukun "ciddi bir ihlali" olduğunu söyleyerek bunu reddettiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böyle bir savaşta bir Avrupa ülkesinin yüzde 15'ini çiğnemek kolay değil.

Öyleyse Ukrayna'nın dört bölgesinin ilhakı karşısındaki bu Rus kutlamasının açıklaması nedir?

Oysa Devlet Başkanı Putin, Sovyetler Birliği'ni yeniden kurma arzusunda olmadığını söylemiş ve Rusya topraklarını ve değerlerini savunma sözü vermişti.

Aslında sahadaki durumlar bütünüyle Rusların çıkarına değil. Bu yazı itibarıyla, Ukrayna kuvvetleri Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk eyaletinde bulunan ve Moskova için çok önemli bir kale olarak görülen doğudaki Lyman şehrine giriyor. Bu şehrin düşmesi Ruslar için bir darbedir.

Dolayısıyla ilhak beyanından açıkça anlaşılmaktadır ki, bununla Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kayıplarına yönelik haberlerin üzeri örtülerek ülke içinde zafer ilan edilmesi amaçlanıyor.

Aynı zamanda Rusya, savaş sona erdiğinde müzakere pozisyonunu güçlendirmeye çalışıyor.


Bütün bunlar yaşanırken, bir taraftan da kış mevsiminin gelişi bekleniyor. Böylece Ruslar, Rus gazının olmadığı sert bir kışa karşı Avrupa'nın sabrının ve dayanıklılığının boyutunu öğrenmiş olacaklar.

Moskova, sert kışın Avrupa Birliği'nde (AB) çatlaklara ve hatta siyasi bölünmelere yol açacağını umuyor. Avrupalılar ise önümüzdeki kış aylarını Rus gazı olmadan atlatabilmeyi ümit ediyorlar.

Birkaç gün önce New York'ta Avrupalı ​​kaynaklardan işittiğim kadarıyla Avrupa kış mevsiminin beraberinde getireceği zorluklara dayanma kararlılığı gösteriyor.

Nitekim artık asıl amaç Putin'in kazanmaması değil, Rus enerjisine bağımlılıktan kurtulmaktır.
 


Bu nedenle tarafların zaman kazanması gerekiyor. Buna, hareket alanının boyutunu kestirmek için yaklaşan seçimlerinin sonuçlarını bekleyen Amerikan yönetimi de dahildir.

Herkesin güçlü yanlarını pekiştirmek ve zayıflıklarının üstesinden gelmek için zamana ihtiyacı var. Rus Devlet Başkanı da aynı durumdadır.

Bu nedenle, zafer veya yenilgi hakkında konuşmak için henüz çok erken. Ukrayna'da zafer ve yenilgiyi tanımlamak zordur.

Rusların birçok karmaşık sorunu var, bunlar arasından en önemli ise, savaşın sonucu ne olursa olsun, on beş binden fazla uluslararası yaptırımdan nasıl kurtulacaklarıdır.


Sonuç olarak, Ruslar bir çukurdalar ve kazmaya devam ediyorlar.

Bir atasözünde, "Bir çukura düşersen kazmayı bırakmalısın" denir.

Dolayısıyla Ukrayna'daki tüm taraflar için kesin yargıda bulunmak için hala uzun bir yol var.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU