Kuzey Akım'daki gaz sızıntıları dünyanın gündeminde: AB ve NATO'dan açıklamalar

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell "Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkilemektedir" derken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Danimarka Savunma Bakanı Bodskov ile "sabotajı" görüştüklerini bildirdi

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB), Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirdi.

AB adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına verilen zarar ve meydana gelen sızıntılardan endişe duyduklarını belirtti.

Güvenlik ve çevre endişelerinin en büyük öncelik olduğunu vurgulayan Borrell şunları ifade etti:

Bu olaylar tesadüf değil ve hepimizi etkilemektedir. Tüm bilgiler sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu göstermektedir. Ne olduğuna ve neden olduğuna açıklık getirmeyi amaçlayan her türlü soruşturmayı destekleyeceğiz ve enerji güvenliğindeki dayanıklılığımızı artıracak adımlar atacağız. Avrupa enerji altyapısını bozan kasıtlı eylemler kabul edilemez ve birlik içinde, sağlam karşılık bulacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO ve Danimarka "sabotajı" görüştü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Danimarka Savunma Bakanı Morten Bodskov da denizden geçen Kuzey Akım boru hatlarındaki gaz sızıntısı sonrası kritik altyapıların korunmasını ele aldı.

Stoltenberg ile Bodskov, Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. Toplantıdan sonra Stoltenberg, sosyal medyadan açıklama yaptı.

Danimarka'nın değerli bir NATO müttefiki olduğunu belirten Stoltenberg, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında İsveç ve Danimarka açıklarında görülen gaz sızıntısına yol açan "sabotajı" görüştüklerini bildirdi.

Stoltenberg, "NATO ülkelerinde hayati öneme sahip altyapıların korunmasını ele aldık" ifadesini kullandı.

Avrupa'da doğal gaz fiyatı yüzde 13,4 arttı

 Avrupa'da ekim vadeli doğal gazın megavatsaat fiyatı yüzde 13,4 arttı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ekim vadeli gaz kontrat fiyatı, 27 Eylül Salı günü 186,09 avrodan kapandı.

Doğal gazın megavatsaat fiyatı bugün güne 207 avrodan başladı ve 10.20 itibarıyla 211 avrodan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatı yüzde 13,4 artış gösterdi.

Fiyat artışında, dün Baltık Denizinde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında gaz sızıntısı tespit edilmesi etkili oldu.

Kuzey Akım'da sızıntı

Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında üç sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı.

İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. AB de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirmişti.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatları, gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta durdurulmuştu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU