Kuzey Akım'da sızıntı uyarısı: Hiçbir ihtimali göz ardı edemeyiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Hatlarda bazı hasarlar söz konusu ancak ne tür bir hasar olduğu netlik kazanmadı. Basınç önemli oranda düştü" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan tahribatlar ve Baltık Denizi'nde yaşanan gaz sızıntılarını değerlendirdi.

Hatlarda yaşanan sorunların son derece rahatsız edici bir gelişme olduğunu vurgulayan Peskov, "Hatlarda bazı hasarlar söz konusu ancak ne tür bir hasar olduğu netlik kazanmadı. Basınç önemli oranda düştü. Bu, acil araştırma gerektiren benzeri görülmemiş bir durum. Gelişmelerden ötürü son derece endişeliyiz" diye konuştu.

Dmitriy Peskov, hatlardaki hasarın sabotaj nedeniyle yaşanıp yaşanmamış olabileceğine yönelik bir soruya ise "Hiçbir ihtimali göz ardı edemeyiz. Hatlarda tahribat olduğu açık ve araştırmaların, çalışmanın sonuçları ortaya çıkmadan önce sebebine ilişkin ihtimallerin hiçbiri göz ardı edilemez" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danimarka ve İsveç duyurdu

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'nin yürütücü firması Nord Stream AG'den dün yapılan açıklamada, her iki hatta da basıncın önemli oranda düştüğü bildirilmişti.

Danimarka ve İsveç makamları, her iki ülkenin de kara sularından geçen hatlarda gaz sızıntısı tespit edildiğini duyurmuştu.

İsveç Denizcilik İdaresi  Sözcüsü Fredrik Strömback, ülkesinin resmi haber ajansı TT'ye, Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 boru hattında iki sızıntı olduğunu ve bunların Danimarka adası Bornholm'un kuzeydoğusunda bulunduğunu söyledi.

Baltık Denizi'nde Rusya'dan Almanya'nın kuzey kıyılarına uzanan boru hattındaki ani basınç düşüşünden sonra gaz kaçağının keşfedildiğini aktaran Strömback, gemilerin bölgeye 5 deniz mili mesafelerini korumaları gerektiği konusunda uyardı.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatları gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta tümüyle durdurulmuştu.

Rus yetkililer, Avrupa'ya yönelik doğalgaz sevkiyatındaki sorunların yaptırımlar nedeniyle yaşandığını öne sürerken, Avrupalı yetkililer, Rusya'nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığını iddia ediyor.

AB, boru hatlarındaki sızıntıların enerji arz güvenliğini etkilemesini beklemiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntıları yakından takip ettiklerini, bu durumun enerji arz güvenliğini etkilemediğini bildirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Tim McPhie, günlük basın toplantısında, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan tahribatlar ve Baltık Denizi'nde yaşanan gaz sızıntıları konusunda açıklamalarda bulundu.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'de tespit edilen üç sızıntı hakkında komisyona bilgi verildiğini ifade eden McPhie, Kuzey Akım 1'de 2, Kuzey Akım 2'de de 1 sızıntı tespit edildiğini belirtti.

McPhie, "Gelişmeleri ilgili ülkelerle birlikte çok yakından takip ediyoruz. Bu durum henüz arz güvenliğini etkilemedi" dedi.

Kuzey Akım 1'den gaz tedariki olmadığını ve Kuzey Akım 2'nin de henüz faaliyet izni almadığını anımsatan McPhie, "Bu sızıntıların olası etkisini analiz ediyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin sızıntının sebebini sorması üzerine McPhie, "Bu aşamada, sebebin ne olduğu konusunda spekülasyon yapmak için çok erken" değerlendirmesinde bulundu

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU