Emek ve Özgürlük İttifakı'nın aday çıkarması kimin işine yarar? Prof. Erkan: HDP aday gösterirse ilk turda hiç kimse seçilemez

Seçim yaklaştıkça "aday kim" tartışması daha da alevleniyor. HDP'nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı'nın destek vermediği 6'lı masa adayının seçilme şansı var mı? Uzmanlar yanıtladı

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aday çıkarması kimin işine yarar / Fotoğraf: AA

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı normal tarih 18 Haziran 2023.

Ancak seçimlerin erkene alınıp mayıs ayı gibi yapılması da çokça konuşuluyor.

Seçimlerin mayısta yapılması durumunda 8 ay gibi süre kalmış oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğal olarak seçimler yaklaştıkça "aday kim" tartışmaları da hararetleniyor. 

AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) içinde yer aldığı Cumhur İttifakı'nın adayı belli.

Aslında tüm tartışmalar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin içinde yer aldığı 6'lı masanın adayı üzerinde sürüyor.

Cumhur İttifakı "muhalefet daha bir aday bile belirleyemiyor" diyerek sürekli eleştirirken, 6'lı masadaki liderler ise "aday yıpranmasın" argümanını öne sürüyor.

İki tarafın tartışmaları sürerken yeni bir gelişme daha yaşandı. 

HDP öncülüğünde yeni bir ittifak kuruldu

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) öncülüğünde Emek Partisi, (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) oluşturduğu "Emek ve Özgürlük İttifakı" kuruldu.

 

HDP öncülüğünde yeni bir ittifak kuruldu
HDP öncülüğünde yeni bir ittifak kuruldu / Fotoğraf: Twitter

 

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın siyasette nasıl bir etki yapacağını şimdiden kestirmek zor. Fakat hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oldukça kilit rol oynayabileceği belirtiliyor.

HDP ve ittifakta yer alan diğer partilerin Cumhur İttifakı adayını desteklemeyeceklerine dair birçok açıklaması oldu. 

Peki, Emek ve Özgürlük İttifakı 6'lı masa adayını destekler mi? İttifakın destek vermediği 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayının seçilme şansı var mı?

"HDP aday gösterirse ilk turda hiç kimse seçilemez"

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarması durumunda ilk turda hiçbir adayın seçilemeyeceği görüşünde.

İkinci turda ise muhalefetin HDP'nin itiraz etmeyeceği bir aday olması durumunda Emek ve Özgürlük bloğundan oy alabileceğini kaydeden Prof. Dr. Erkan, "Eğer tartışmalı veya itirazlı bir aday olursa sandığa gitmeme gibi bir durum da ortaya çıkabilir. Tabii ki bu da Sayın Erdoğan'ın işine daha çok yarar" dedi. 

 

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Rüstem Erkan.jpeg
Rüstem Erkan / Fotoğraf: Twitter

 

"Emek ve Özgürlük bloğu CHP'yi önemli ölçüde etkileyecek"

HDP öncülüğündeki bloğun daha çok milletvekilliği üzerinden oluşmuş bir ittifak olsa da cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki tavrının da çok belirleyici olacağını aktaran Erkan, "Blok aday çıkarmaz ve açık bir şekilde tavrını belirlemese bile oyların büyük bölümünün Millet İttifakı'na yöneleceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

Erkan, şöyle devam etti: 

Bu ittifakın şöyle bir özelliği de olacak; bu blok CHP'den de bir miktar oy alacak gibi görünüyor. Çünkü içerisindeki sol bileşenler var ve bu özellikle büyük şehirlerde muhalif bir sol hareket gibi görünüyor. Bugün İstanbul, İzmir ve Çukurova'nın bazı illerinde HDP tabanından farklı olarak sol ve gençlik oy ölçeği var. Emek ve Özgürlük bloğu CHP'yi önemli ölçüde etkileyeceğini öngörüyorum.

"Önemli olan ülkeyi demokrasiye döndürmesidir"

Siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ise spekülasyonlar üzerinden yorum yapmanın doğru olmadığı görüşünde. 

Birinci turda seçimin kazanılıp kazanılmayacağının bilinmediği için sonuçlara göre ikinci turda karar verileceğini dile getiren Prof. Dr. Kalaycıoğlu, "Adaylar üzerinden birtakım tartışmalar var, ancak henüz bir aday olmadığı gibi seçim kampanyası da yok" hatırlatmasında bulundu.

 

Ersin Kalaycıoğlu
Ersin Kalaycıoğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Sonuçlar çıkmadan konuşulan her şeyin spekülasyondan ibaret olacağını aktaran Kalaycıoğlu, meselenin cumhurbaşkanı seçiminin kazanılması olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sadece bir cumhurbaşkanı seçimi olacaksa kim seçilirse seçilsin, hiçbir şey değişmez. Ancak önemli olan seçilecek cumhurbaşkanının Türkiye'yi tekrar demokrasiye döndürebilecek bir ekiple çalışacak birisinin olmasıdır. Bu yapılamazsa zaten Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu sultanizm rejiminde herhangi bir çıkar yolu yok. Bu giderek daha kötü bir ekonomik performans, daha zor sorunlar ve daha ağırlaşan toplumsal gündemlerle yoluna devam edecek. Yani otoriterleşecek demektir."

Bundan tek bir çıkış yolunun olduğunu ifade eden siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, "Cumhur İttifakı dışında demokrasiye dönme konusunda samimi olan ve bunu gerçekleştirebilecek olan bir lider ve onun ekibinin seçilmesi ve onun da Türkiye'yi sultanizm içinde yönetmek yerine demokrasiye dönüşte gereken itinayı göstermesidir. Tercihimizin bu yönde olması gerekir" yorumunda bulundu.

"Bu geçiş dönemi olacak"

Koç Üniversitesi öğretim üyesi siyaset bilimci Prof. Dr. Ali Çarkoğlu da seçim sonuçlarının şimdiden tahmin etmenin kolay olmadığını söyledi. 

 

Ali Çarkoğlu
Ali Çarkoğlu / Fotoğraf: Twitter

 

Muhalefet adayına mutlaka bir desteğin olması gerektiği şeklinde basmakalıp varsayımlarında bulunulduğunu anımsatan Prof. Dr. Çarkoğlu, "Hatırlarsak Erdoğan seçildiğinde böyle bir destek yoktu, çünkü HDP'nin kendi adayı vardı. Buradaki esas argüman geniş bir toplumsal tabanı kucaklayan bir aday gerektiğine yönelik argümandır ve böyle bir adayın olması arzulanır. Çünkü bu bir geçiş dönemi olacak. Burada elbette HDP ve yeni kurulan ittifakın desteğinin olması çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

"HDP'nin hangi adaya oy vereceği önemlidir"

Seçimin birinci değil de daha çok ikinci turda bitecek gibi göründüğüne değinen Çarkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

İkinci tura 2 aday kalacak ve bunların HDP'nin adayları olmayacağını varsayabiliriz. Bu durumda HDP'nin hangi adaya oy vereceği önemlidir. Gerçekçi olmak gerekiyorsa bugün itibariyle HDP siyasetinin mevcut ittifaklar ile siyaseten uzlaşması çok zor. Zor olduğu için iş biraz muğlak bırakılıp ikinci turda ‘HDP seçmeni kendi kararını kendi verecek' denilerek bir ittifak yapılmaksızın bunu çözme yoluna gitmek isteyeceklerdir. Bu Cumhur ve Millet ittifakları için de böyledir. Cumhur'un zaten HDP'yi davet etmesi mümkün olmadığı gibi şu an Millet İttifakı içinde benzer bir durum geçerlidir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU