4-7-8 uyku yöntemi nedir?

Teknik, nefesi düzenlemeye odaklanıyor

(Unsplash)

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS), ortalama bir yetişkinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için her gece 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Sağlık servisine göre, uzun süreli uyku eksikliği obezite, tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, Alzheimer gibi hastalıklara ve anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı rahatsızlıklarına yol açabilir.

Uzmanlar, uykuya dalmalarına yardımcı olmak adına insanların benimseyebileceği farklı rutinler veya yöntemler bulmak için çabalıyor.

Bu tür tekniklerden biri de "4-7-8 yöntemi". Bu, nefesi düzenlemeyi ve yatmadan önce vücudun rahatlamasına yardımcı olmayı amaçlayan bir egzersiz.

İşte bilmeniz gerekenler.

4-7-8 yöntemi nedir?

4-7-8 yönteminin en öne çıkan savunucusu Amerikalı doktor Andrew Weil.

Tekniği Ellen Show'a katıldığında açıklayan Weil, yöntemi deneyenlerin dillerinin ucunun üst ön dişlerinin arkasındaki noktaya dokunduğundan emin olarak başlamaları gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın.

Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun.

Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin.

Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın. Weil, ilk 4 ay boyunca halkın bunu 4 döngüden fazla yapmaması gerektiğini söyledi.

Tekniği uygularken daha rahat hissettiğinizde bunu 8 döngüye çıkarabilirsiniz. Weil, 8 döngüyü asla aşmamanız gerektiğini söylüyor.

Etkili mi?

Weil, yöntemin insanların geceleri uyumasını veya gecenin bir yarısı uyanmaları durumunda tekrar uyumalarını sağlamak için "harika bir yol" olduğunu söyledi.

Bu yöntemin kaygıyı hafifletmeye, kalp atış hızını ve kan basıncını düşürmeye ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini iddia etti.

Söz konusu yöntemin etkinliğiyle ilgili geniş çaplı bir çalışmanın yapılmadığı unutulmamalı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU