Yeni çalışma: Utangaç albatrosların terk edilme ihtimali daha yüksek

Gezgin albatros dünyanın en romantik kuşu olarak biliniyor

(Unsplash)

Öncü bir çalışmaya göre, "Utananın oğlu, kızı olmamış" atasözü erkek gezgin albatroslar için de geçerli.

Woods Hole Okyanus Bilimi Enstitüsü'ndeki (WHOI) araştırmacılar, cüretkar davranışların büyük deniz kuşları arasında kalıcı bir ilişkinin anahtarı olduğunu buldu. Araştırmacılar, çalışmanın hayvanlarda kişilik özelliklerinin sosyal ilişkilere etkileri üzerine bir bağlantı bulan ilk çalışma olduğunu iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Hint Okyanusu'ndaki Crozet takımadalarının bir parçası olan Possession Adası'ndaki gezgin albatroslarla yapılan uzun vadeli çalışmaların analizi, başka bir erkek onların yerini almaya çalıştığında daha cesur erkek kuşların eşlerini tutma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Gezgin albatrosların tek eşli olduğu bilinse de bu tür bir "zorla boşanma" davranışı, Possession Adası'nda dişi albatros nüfusunun azlığından kaynaklanıyor.

Daha küçük boyutları ve ticari balıkçılık alanlarında yaşamaları nedeniyle dişilerin yem ararken ölme olasılığı daha fazla, bu da erkeklerin yüksek oranda dul kalmasına sebep oluyor.

Çalışmanın başyazarı Ruijiao Sun şunları söyledi:

Zorla boşanma durumlarında, daha cesur bireylerin partnerlerini savunma olasılığı daha yüksek. Daha çekingen bireyler, risklerden kaçınma ve davetsiz misafirlere karşı çekimser etkileşimlerde bulunma eğilimine sahip.

Üreme, gezgin albatroslar için çok zahmetli bir süreç. Bu yüzden bireyler üreme ve kendi hayatlarını kurtarma arasında bir seçim yapmak zorunda.

Gezgin albatros, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından "hassas" tür kabul ediliyor.

Çalışmanın yazarları Possession Adası'ndaki gezgin albatroslarda kişilik özelliklerinin ilişki sonuçlarının isabetli bir göstergesi olduğunu söylese de aynı yöntemlerin insanlara uygulanabileceğini düşünmüyor.

Sun, "Bilim insanları, insanlarda kişiliği tespit etmek için farklı yaklaşımlar kullanıyor" dedi.

Daha utangaç insanların boşanma olasılığının daha düşük olmasını bekliyoruz ve risk alma davranışlarının boşanmayla doğrudan bağlantılı olduğunu biliyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU