Düşecek yaşlıları tespit edip tutan robot geliştirildi

İlk deneylerde her düşüşü önledi

Araştırma ekibi, robotu farklı ortamlarda denemek istiyor (Nanyang Teknoloji Üniversitesi)

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Tan Tock Seng Hastanesi'ndeki araştırmacılar, düşmek üzere olan insanları yakalayan bir robot geliştirdi.

Mr. Bah adı verilen robot, yaşlıların oturmasını ya da ayakta durmasını da sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kasıtsız yaralanmaya bağlı ölümler arasında düşme, ikinci sırada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden Wei Tech Ang, bu sorunla annesi sayesinde karşılaştığını belirtti. 85 yaşındaki annesinin sık sık düştüğünü açıklayan araştırmacı, 10 yıl önceki ilk düşüşten sonra robot fikrinin aklına geldiğini ifade etti.

Mobil robot denge asistanı diye de anılan cihaz, sensör ve koşum takımıyla donatılan motorlu bir araçtan oluşuyor.

Robot oturma, ayakta durma ve su almaya gitme gibi gündelik eylemlerini yapan yaşlıları takip ediyor. Söz konusu kişi dengesini kaybetmek üzereyken Mr. Bah devreye giriyor ve düşmeyi engelliyor.

29 katılımcıyla üç gün boyunca yapılan ilk deneylerde, robotun her düşüşü önlediği görüldü. Katılımcılar felç ve omurilik yaralanması gibi rahatsızlıklardan mustarip kişilerdi.

Düşmenin dünyanın dört bir yanında büyük bir sorun olduğunun altını çizgen Ang, "İnsanların düşme korkusu olmadan evde dolaşmasını amaçlıyoruz" dedi.

Uzmanlar, ABD, Avrupa ve Çin gibi dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetkili mercilerden izin almayı istiyor. Ancak bunun için ilk başta 4 milyon dolara ihtiyaç var. Cihazı piyasaya sürebilmek için de fazladan 10-20 milyon dolar gerekiyor.

Robotun iki versiyonu düşünülüyor. Hastane versiyonunda, üst düzey sensör ve kameralarla donatılmış robotun 20 bin dolar değerinde olması bekleniyor.

Daha düşük kaliteli, az sayıdaki sensör ve kameranın kullanıldığı ev versiyonunun ise 3 bin-4 bin dolar olması hedefleniyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU