Suriye'deki kampta tutulan Hollandalı Amalia: IŞİD'e katılarak aileme karşı hata yaptım

IŞİD'lilerin ailelerinin tutulduğu Suriye'deki Havl Kampı'nda yaşayan Amalia, "Hatamı anlamam 5 yıl sürdü" dedi

SDG'nin IŞİD'e yönelik operasyonunda gözaltına alınan Amalia, pişman olduğunu söyledi / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) denetimindeki Havl Mülteci Kampı yaşayan 21 yaşındaki Hollanda vatandaşı Amalia, Suriye’de evlendiği Fas asıllı eşinden olan çocuğu ile birlikte küçük bir çadırda hayatını sürdüyor.

Şu anda Suriye vatandaşı olan Amalia, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından gözaltında tutuluyor.

Anadili Hollandaca’nın yanında İngilizce ve Arapça da bilen Amalia, İslamiyet’i özgürce yaşayamadığı ve orada nikap giymekten korktuğu için ülkesinden kaçtığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçtığında 16 yaşında olan Amalia, ilkokul öğrencilerine İngilizce dersi veriyor ve anaokulu öğretmeni olmak istiyordu. Fakat o daha rahat bir hayat süreceği düşüncesiyle sosyal medyada işlediği suçlar ve cinayetlerle tanınan IŞİD'in kontrolü altındaki yerlere kaçmaya karar verdi.

16 yaşında Suriye’ye kaçan Amalia evlendi ve bir çocuk sahibi oldu.

Ailesinin hayatta olduğunu ve Hollanda basınının baskısına maruz kalmasını istemediğini ifade eden Amalia, kimliğini ve Hollanda’nın hangi şehrinden geldiğini açıklamadı.

Twitter üzerinden tanıştığı IŞİD'li bir kadınla konuştuğunu belirten Amalia, onların ideolojisini ve Suriye’ye gitme fikrini beğendiğini ifade etti.

O zamanlar ailesinin bulunduğu evin yakınında yaşayan kendisinden yedi yaş büyük Faslı bir adamla ilişkisi olduğunu söyleyen Amalia, o gencin 2013 yılı sonunda Suriye’ye giderek, Heyet-u Tahriru'ş Şam (HTŞ) örgütüne katıldığını belirtti.

Faslı gencin oraya gittikten sonra kendisini de Suriye’ye çağırdığını ifade eden Amalia, arkadaşları ve ailesini düşünmeden bu teklifi kabul ettiğini belirtti.

Amalia, “Kimseye haber vermedim. Ailem uyurken onlarla vedalaştım. Beni ele vermelerinden korktuğum için arkadaşlarıma da söylemedim” dedi.

Önce Fas’ın başkenti Rabat’a daha sonra İstanbul’a seyahat eden Amalia, oradan Gaziantep’e giderek, Türkiye ile sınırı olan Cerablus’tan gizlice Suriye’ye girdiğini söyledi.

31 Ekim 2014’te Suriye’ye geldiğini söyleyen Amalia, nişanlısıyla birlikte Rakka’nın Tel-Ebyad beldesine giderek orada evlendi. Suriye’ye ulaştıktan bir hafta sonra annesini aradığını söyleyen Amalia, “Annem birkaç dakika ağladı. Suriye’de olduğumu hissediyordu. Üzülmemesini söyledim ama bugün bile yaşadıklarımdan dolayı çok üzülüyor” dedi.

Amalia, 2015 yılının ortalarında Tel-Abyad’ın IŞİD'den temizlenmesinin ardından Rakka’ya, 2 yıl sonra Ebu Kemal şehrine, daha sonra da Bağoz’a gittiğini söyledi.

Amalia, “Eşim Rakka’da öldürüldü. Beni kadınlar bölümüne götürdüler. Orada el-Hasbe teşkilatının (kadın polis) denetimi altındaydık. Muameleleri çok kötüydü. Benimle evlenmek istediğini söyleyen ilk kişiyi kabul ettim. Suriyeliydi” diye konuştu.

El-Havl Kampı’nda yabancı ülkelerden binlerce göçmen var. Özyönetim kamplarının müdürü Macide Emin, kampta 91 bin 905 kişinin olduğunu belirterek, kadın ve çocuk sayısının 10 bin 734 olduğunu söyledi.

Emin, bunların arasında sadece 3 bin 177 kadın olduğunu işaret ederek, geri kalanının çocuk olduğunu dile getirdi. Kamp yönetimi, UNCHR’den ve Sınır Tanımayan Doktorlar, kamp sakinleri için tıbbi merkez açmalarını talep etti.

Bugün el-Havl Kampı’nda Hollanda vatandaşı 50 kadın ve çocukları evlerine dönmek için bekliyor. Ancak hükümet yetim çocuklar dışında, radikal savaşçı ve ailelerini geri almayı reddediyor.

Amalia, ülkesine dönmek istediğini ifade ederek, kampın kendisi, çocuğu ve doğacak çocuğu için geçici bir sığınak olduğunu söyledi.

Hollandalı kadın, “Anne olduğumda anne kalbinin ne olduğunu anladım. Bugün aileme karşı hata yaptığımın farkındayım. Bu sonuca ulaşmam 5 yılıma mal oldu” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU