Yapay zekanın çizdiği resim sanat yarışmasını kazandı

Uzay Operası Tiyatrosu adlı resim, kısa süre önce halka açılan Midjourney'e ait

Fuara sunulan eser "Midjourney aracılığıyla Jason Allen" imzasını taşıyor (Sincarnate/Discord)

Yapay zekanın çizdiği bir resim, ABD'deki Colorado Eyalet Sergisi'nin güzel sanatlar yarışmasında ödül kazandı.

Colorado merkezli oyun şirketi Incarnate Games'in başkanı Jason Allen, verilen kelimelerden yola çıkarak görseller üreten yapay zeka programı Midjourney'de oluşturduğu bir resimle yarışmaya katıldı.

Fransızca "Théâtre D'opéra Spatial" (Uzay Opera Tiyatrosu) adlı eser, gerçekten de uzay operasından alınmış gibi görünen sahneyi betimliyor ve ustaca yapılmış bir tablo gibi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görselde, barok tarzda bir salondaki insan figürleri, dairesel bir pencereden görünen parlak manzaranın önünde resmediliyor.

Resmi tuvale basan Allen, yarışmanın dijital sanat dalında birinci olduğunu ve 300 dolarlık nakit ödülü aldığını, Sincarnate kullanıcı adlı Discord hesabından duyurdu.

VICE'a konuşan Allen, resmin şekillenmesine kendisinin de yardımcı olduğunu ekledi. "Daha sonra yayınlayacağım özel bir konuyu araştırıyordum. Midjourney'i kullanarak 100'lerce görüntü oluşturdum ve haftalar süren çalışmadan sonra ilk üçünü sıraladım ve bunları tuvale yazdırdım" dedi.

Söz konusu eserin üretiminde insan unsurunun etkili olduğunu vurgulayan Allen, sözlerine şöyle devam etti:

Midjourney'yle görüntüler oluşturuyorum, Photoshop'la geçişler yapıyorum ve Gigapixel kullanarak üst kaliteye çıkıyorum.

"Genel Jumalon" adını kullanan bir illüstratör de, Allen'ın galibiyet haberini Twitter hesabından paylaştı. Gönderi 82 binden fazla beğeni alırken, görsel de viral hale geldi.

İllüstratör, haberi, "Birisi yapay zekanın oluşturduğu bir eserle bir sanat yarışmasına girdi ve birincilik ödülünü kazandı" açıklamasıyla paylaştı:

Evet, bu çok b*ktan bir durum.

 


OmniMorpho adlı bir diğer Twitter kullanıcısı da gönderiye yanıt verdi ve "Sanatçının sonunun gelişini canlı canlı izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 5 bin beğeni alan yorumda şu ifadeler de yer aldı:

Yaratıcı işler makinelerden korunamazsa, yüksek statülü meslekler bile demode olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. O zaman elimizde ne kalacak?

Midjourney'nin beta sürümü kısa süre önce Discord sunucusu üzerinden halka açılmıştı.

 

Independent Türkçe, VICE, PC Mag

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU