Müzedeki tabloya göz çizen güvenlik görevlisinin cezası belli oldu

Aleksandr Vasilyev sergiyi ziyarete gelenlerin tablodaki figürlerin yüz hatlarıyla daha iyi görüneceğini duyduktan sonra bu eylemi gerçekleştirdiğini söyledi

Ressam Anna Leporskaya, 1900-1982'de yaşadı (The Art Newspaper Russia)

Rusya'da işteki ilk gününde çalıştığı sergideki avangard tablodaki figürlere göz çizen güvenlik görevlisinin cezası belli oldu.

Yekaterinburg'da dün görülen duruşmada, Aleksandr Vasilyev'in psikiyatrik yardım almasına karar verildi. 64 yaşındaki adam ayrıca 180 saatlik kamu hizmeti cezası verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vasilyev, Yekaterinburg'daki Boris Yeltsin Başkanlık Merkezi'nde düzenlenen soyut resim sergisinde yer alan Anna Leporskaya'nın Üç Figür adlı tablosundaki figürlere tükenmez kalemle göz çizmişti. 

Olay, sergiye gelen iki ziyaretçi tarafından 7 Aralık'ta fark edilmişti. Yapılan soruşturmanın ardından gözleri güvenlik görevlisinin çizdiği belirlenmişti.

1932 ile 1934 arasında yapılan tablonun tam değeri bilinmezken, eser sergide Alfa sigorta şirketi tarafından yaklaşık 75 milyon Rus Rublesi'ne (yaklaşık 22,5 milyon TL) sigortalanmıştı.

Tablo, eseri sergiye gönderen başkent Moskova'daki Tretyakov Devlet Galerisi'ne geri götürülürken, galerideki uzmanlar restorasyon çalışmasının yaklaşık 250 bin Rus Rublesi (yaklaşık 75 bin TL) mal olacağını belirtmişti.

Yaşlı güvenlik görevlisi mahkeme salonunda neden bu eylemi gerçekleştirdiğiyle ilgili konuştu. Sergiye gelen bazı kişilerin, tablodaki figürlerin yüz hatlarıyla daha iyi görüneceğini duyduğunu kaydeden Vasilyev, bu yüzden kalemle göz eklediğini ifade etti.

Özellikle Bolşevik Devrimi'nden sonraki 10 yılda altın çağını yaşayan Sovyet avangardı, Suprematism, Konstrüktivizm, Rus Fütürizmi, Kübo-Fütürizm, Zaum ve Neo-primitivizm gibi birçok ayrı ama ayrılamaz şekilde birbiriyle ilişkili olarak ortaya çıkmış sanat hareketini içeriyor. Vladimir Tatlin, Vasili Kandinski, Marc Chagall ve tahrip edilen eserin sahibi Anna Leporskaya'nın hocası kabul edilen Kazimir Maleviç dönemin en önemli isimleri arasında sayılıyor.

 

Independent Türkçe, RT, The Art Newspaper

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU