Z jenerasyonundan TikTok fenomenleri, Amazon'a karşı boykot başlattı

İşçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep eden TikTok kullanıcıları, "Gücü geri alıyoruz" dedi

TikTok içerik üreticileri, boykot sayesinde Amazon'un sosyal medya platformundan kazandığı geliri düşürmeyi hedefliyor (Reuters)

Bazı TikTok içerik üreticileri, işçi hakkı ihlalleri gerekçesiyle Amazon'a karşı boykot başlattı.

"Değişim için Z Jenerasyonu" adlı grubun koordinasyonuyla bir araya gelen en az 70 TikTok içerik üreticisi, e-ticaret devi Amazon'a seslenerek işçilerin koşullarını iyileştirme çağrısı yaptı.

Grubun bu hafta yayımladığı açık mektupta, şu ifadelere yer verildi:

Amazon'dan işçilerinin taleplerini dinlemesini ve iş şartlarında somut değişiklikler yapmasını istiyoruz. Bunlar gerçekleştirilmediği sürece, Amazon'un dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri üzerinden para kazanmasını önleyeceğiz.

Aktivistlerin, Amazon işçilerinin saatlik asgari ücretinin 30 dolara çıkarılması, hastalık izni koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal hakların artırılması gibi bir dizi talebi var.

Gençlerin oluşturduğu grup, harekete katılan TikTok kullanıcılarının toplamda en az 51 milyon takipçiye sahip olduğunu belirtti.

"Değişim için Z Jenerasyonu"nun 20 yaşındaki strateji direktörü Elise Joshi, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında, "İçerik üreticilerinin, Amazon'un satış modelinde ne kadar önemli bir yerde durduğunu hep biliyorduk. Özellikle TikTok'taki içerik üreticileri, şirketin gençlere ulaşmasını sağlıyor. Bu gücü geri alıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jeff Bezos'un kurduğu Amazon, 5 yıl önce başlattığı "sosyal medya fenomeni programı"yla TikTok, YouTube ve Instagram gibi mecralardaki içerik üreticilerine, ürün tanıtımı yapıp takipçilerini Amazon'un alışveriş sitesine yönlendirerek para kazanma fırsatı sunuyor.

Boykota katılan TikTok kullanıcılarından bazıları da bu programa dahildi. Aktivistler, protesto kapsamında Amazon'un sitesini kullanmayı ya da şirketten doğrudan sponsorluk almayı reddettiklerini açıkladı.

Grup, ayrıca Amazon'a işçilerin sendikalaşma çalışmalarına karşı çıkmayı sonlandırma çağrısında da bulundu.

Firmanın New York kentine bağlı Staten Island'daki deposunda çalışan işçiler, 1 Nisan'da sendikalaşma kararı alarak, şirketin 27 yıllık tarihinde bir ilke imza atmıştı.

Biden da destek vermişti

ABD Başkanı Joe Biden da işçilerin sendikalaşma çalışmalarına destek vermişti. Biden, 6 Nisan'daki açıklamasında "Amazon, biz geliyoruz. Dikkat et" demişti.

Öte yandan şirket, 8 Nisan'da ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (National Labor Relations Board –NLRB) sendika sonucunun iptal edilmesi için başvuru yapmıştı. Şirket ayrıca sendikalaşma çalışmalarında yer alan 6 üst düzey yöneticiyi de kovmuştu.



Independent Türkçe, AFP, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU