Guardian, Türkiye - Suriye yakınlaşmasını değerlendirdi: "Erdoğan, Putin'den onay gelmeyince diplomasiye başvurmak zorunda kaldı"

Ankara'nın Şam politikasındaki değişimin "Esad rejimini stabilize etmeye yönelik olduğu" savunuldu

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşta, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre ülkede yaşayan 13,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var (AFP)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Türkiye - Suriye yakınlaşmasını değerlendirdi.

Analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkilere dair 19 Ağustos'ta yaptığı açıklamanın, "10 yıldan uzun süredir devrilmesini savunduğu Esad rejimini stabilize etmeye yönelik yeni bir politika" olduğu öne sürüldü.  

Erdoğan, açıklamasında siyasette dargınlığa yer olmadığını ve diyaloğun açık tutulması gerektiğini belirterek, "Bizim Esed'i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki" demişti.

Haberde, Türkiye'nin son yıllarda Rusya'nın İdlib'e düzenlediği saldırılara sert şekilde karşı çıktığı fakat son dönemde bu tavrından vazgeçtiği de savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Erdoğan'ın mayıstan beri Suriye'ye düzenlenebilecek bir askeri operasyona dair açıklama yaptığı, Suriyeli sığınmacıların burada oluşturulacak "güvenli bölgelere" yerleştirilmesinin hedeflendiği, mayısta 1 milyon sığınmacının geri gönderilmesiyle ilgili planların duyurulduğu hatırlatıldı.

Ancak Erdoğan'ın 5 Ağustos'taki Soçi Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bu hamle için destek alamadığı, bu nedenle diplomasi yolunu tercih etmek zorunda kaldığı iddia edildi.

Erdoğan, geçen ay İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen zirvede de Tel Rıf'at ve Münbiç'teki PKK, PYG ve YPG'nin bölgeden çıkarılması gerektiğini ve bunun için Türkiye'nin operasyon düzenlemeyi hedeflediğini söylemiş fakat Rusya'dan veya İran'dan destek alamamıştı.

Haberde, Ankara'nın Şam politikasındaki değişimin, Türkiye'deki milyonlarca sığınmacının Suriye'ye gönderilmesine neden olabileceği endişelerini de beraberinde getirdiği savunuldu.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan kimliğini paylaşmayan bir üst düzey istihbarat yetkilisi, Guardian'a açıklamasında "Türk tarafının gönderdiği mesaj net. PKK'nın üstesinden gelmek istiyorlar ve Esad'ın da şimdi bununla ilgili bir kozu var. Fakat tüm pazarlıklar Putin üzerinden yapılıyor, o yüzden şansını fazla zorlamamalı" dedi.

Öte yandan istihbarat yetkilileri, Türk hükümetinin yakın zamanda Esad'la doğrudan iletişime geçeceğini düşünmediklerini de belirtti.
 


Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed ise dünkü açıklamasında, Türkiye'nin Suriye hükümetiyle yakınlaşma çabalarıyla ilgili "Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesi mevcut krizi derinleştirir" demişti.

Erdoğan'la Esad'ın Özbekistan'da görüşeceği söylentileri de gündeme gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugünkü açıklamasında iddiaları yalanlayarak böyle bir görüşmenin gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, iki hafta önce Ankara'da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı'nda, 10 ay önce Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad'la görüştüğünü açıklamıştı.

Bağlantısızlar Hareketi'nin Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen toplantısında ayaküstü konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, Mikdad'a "Suriye'nin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu, muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın sağlanması gerektiğini, Türkiye'nin böyle bir durumda buna destek olabileceğini söylediğini" ifade etmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC Türkçe, Foreign Policy, Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU