2020 Tokyo Olimpiyatları yetkilisinin, sponsor firmadan 380 bin dolar rüşvet aldığı iddia edildi

Gözaltına alınan Haruyuki Takahaşi'nin hesabına 2017-2022'de 50 defa para transferi yapıldığı öne sürüldü

Türkiye, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı 35. sırada tamamlamış ve 13 madalya kazanmıştı (Reuters)

2020 Tokyo Olimpiyatları'nı düzenleyen komitede görev yapan Haruyuki Takahaşi, rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı.

78 yaşındaki Takahaşi'nin olimpiyatların resmi sponsoru Aoki Holdings şirketinden 380 bin dolar rüşvet aldığı öne sürüldü.

Fransız haber ajansı AFP'nin Tokyo savcılığındaki belgelerden aktardığına göre, şirketin hesabından Takahaşi'nin yönettiği başka bir firmanın hesabına, Ekim 2017-Mart 2022 arasında 50 defa para transferi gerçekleştirildi.

Takahaşi'nin paralar karşılığında şirketin sponsorluğu alabilmesi için kolaylık sağladığı, ödemelerin de firma tarafından "teşekkür amacıyla" yapıldığı savunuldu.

Rüşvet iddialarıyla ilgili Aoki Holdings'in kurucusu ve eski yöneticisi Hironori Aoki'yle kardeşi Takahişa Aoki ve firmada müdür olarak çalışan Katsuhişa Ueda da gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketten yapılan açıklamada, savcılıkla tamamen koordineli şekilde hareket edildiği ve işbirliği sağlandığı belirtildi.

Giyim sektöründe hizmet veren perakende şirketi, 2019'dan beri Olimpiyat temalı en az 30 bin kıyafet sattı. Toyko'daki açılış töreninde sporcuların giydiği kıyafetler de Aoki Holdings tarafından tasarlanmıştı.

Tokyo Valisi Yuriko Koike, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Gelişmelerden ötürü çok üzgünüm. Durumu yakından takip edeceğiz" dedi.

Japonya'nın en büyük reklamcılık şirketlerinden Dentsu'nun eski müdürlerinden Takahaşi, olimpiyat organizasyon komitesine 2014'te katılmıştı.

Komite geçen ay faaliyetlerini durdursa bile ardından muhasebe işlemleriyle ilgili çalışmalara devam ediliyor.

Tokyo Yaz Olimpiyatları'nın 24 Temmuz - 9 Ağustos 2020'de yapılması planlanmış fakat müsabakalar Kovid-19 nedeniyle ertelenmiş ve bir sonraki yıl düzenlenmişti.



Independent Türkçe, BBC, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU