Kremlin destekçisi Donetsk'in lideri Puşilin'den Kim Jong-un'a mektup: "Biz de bağımsızlık için savaşıyoruz"

Denis Puşilin, Kuzey Kore liderine ikili ilişkileri geliştirme çağrısı yaptı

Savaşın 175'incü gününde çatışmalar Donbas bölgesi ve Kırım'da yoğunlaşmış durumda (Reuters)

Kremlin destekçisi Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Başkanı Denis Puşilin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a mektup yazarak ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Puşilin, Kore'nin II. Dünya Savaşı'nda yenilen Japon İmparatorluğu'nun sömürgesinden çıkıp bağımsızlığını kazanmasını kutladığı Kore Kurtuluş Günü olan 15 Ağustos'ta Jong-un'a bir mektup gönderdi.

Mektupta, "Tıpkı Kore halkının 77 yıl önce yaptığı gibi Donbas bölgesi halkı da bağımsızlığını yeniden kazanmak ve tarihin adaletinin yerine gelmesi için mücadele veriyor" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı Kore Merkez Haber Ajansı'nın  (KCNA) paylaştığı bilgilere göre her iki ülke arasında da "eşit derecede çıkar sağlanacak karşılıklı bir işbirliği kurulması" talebinde bulunuldu.

Puşilin'in mesajının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Jong-un'a 15 Ağustos'ta gönderdiği mektubun ardından gelmesi de dikkat çekti. Putin kaleme aldığı metinde Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesini istediğini belirtmişti.

Bunun üzerine Jong-un da Rus lidere bir mektup göndererek iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin "düşman askeri güçlere" karşı yeni bir seviyeye taşınacağını belirmişti. Kuzey Kore lideri, düşman askeri güçlerle hangi ülkeyi veya orduyu nitelediğine açıklık getirmemişti.

Ayrıca temmuzda Rusya'nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora, Kuzey Kore'nin Donbas'ta savaştan hasar gören yerlerin onarımı için işçi gönderebileceğini söylemiş, DHC ve Kuzey Kore arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade etmişti.
 


Kremlin yanlısı DHC ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC), 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Donetsk ve Luhansk'ı tanımış, 24 Şubat'ta da Ukrayna'ya karşı askeri operasyon emri vererek savaşı başlatmıştı.

Kuzey Kore de 13 Temmuz'da Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamış, bunun üzerine Kiev ve Pyongyang arasında gerginlik yaşanmıştı.

Ukrayna, Kuzey Kore'nin kararı üzerine diplomatik ilişkileri kesmiş, Pyongyang da Kiev'in kendilerine karşı "ABD gibi düşmanca davrandığını" belirterek bu hamleyi kınamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Korea Times

DAHA FAZLA HABER OKU