Rusya'nın Pyongyang büyükelçisi Matsegora: Kuzey Kore, Donbas'ın yeniden inşası için işçi gönderebilir

"Rusya bizzat onayladığı yaptırımları delerse, BMGK ciddi şekilde zarar görür"

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin hakimiyeti için Kiev ve Kremlin arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürüyor (Reuters)

Rusya'nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora, Kuzey Kore'nin Donbas'ta savaştan hasar gören yerlerin onarımı için işçi gönderebileceğini söyledi.

Matsegora, Rus gazetesi İzvestiya'ya verdiği röportajda, "En zor koşullarda çalışabilme yeteneğine sahip kalifiye ve azimli Kuzey Koreli işçiler, geri çekilen Ukraynalı Nazilerin yıktığı toplumsal, altyapısal ve endüstriyel tesislerimizin yeniden inşasında bize destek sağlayabilir" dedi.

Büyükelçi, Donbas bölgesindeki Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC) ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'yle (DHC) Kuzey Kore arasında ekonomik işbirliği için birçok fırsat bulunduğunu ifade etti.

Matsegora, Kuzey Kore'de Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen birçok fabrika ve elektrik santralinin de Donbas bölgesinde yer alan Sloviansk  ve Kramatorsk'taki fabrikalarda üretilen ekipmanlardan faydalanabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenli Konseyi (BMGK), 2017'de Kuzey Kore'ye kömür, demir, ham petrol, kurşun ve deniz ürünlerine yönelik ihracat yasağı getirmişti. Çin ve Rusya'nın da olumlu oy kullandığı bu karar kapsamında Pyongyang'a elektronik ekipman ve sanayi makinası satışı yapılması da yasaklanmıştı.

Matsegora, uluslararası yaptırımlar nedeniyle bazı ticari işlemlerin zor olabileceğini kabul ederken, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler oluşturulmasının "kesinlikle haklı" savundu.

Güney Kore merkezli Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nden (Asan Institute for Policy Studies) Go Myong-hyun, böyle bir hamlenin Rusya'nın haydut devlet konumuna düşmesine neden olabileceğine dikkat çekti.

Araştırmacı, North Korea News'a açıklamasında "Bu, Rusya'nın büyük bir dünya gücünden haydut devlet olmaya doğru gerileyişinin ilk büyük adımı olur. Rusya bizzat onayladığı yaptırımları delerse, BMGK ciddi şekilde zarar görür" dedi.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Üniversitesi'nden (MGIMO) Ilya Diaçkov ise büyükelçinin açıklamalarının tavsiye niteliğinde olmadığını savunarak, "Matsegora'nın tarafların harekete geçmesini önerdiğini düşünmüyorum. Olası Kuzey Kore ve DHC-LHC ilişkilerine dair ihtimalleri değerlendiriyor ve Sovyet dönemi tarihini hatırlatıyor" dedi.
 


Kremlin yanlısı DHC ve LHC, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Donetsk ve Luhansk'ı tanımış, 24 Şubat'ta da Ukrayna'ya karşı askeri operasyon emri vererek savaşı başlatmıştı.

Kuzey Kore de 13 Temmuz'da Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamış, bunun üzerine Kiev ve Pyongyang arasında gerginlik yaşanmıştı.

Ukrayna, Kuzey Kore'nin kararı üzerine diplomatik ilişkileri kesmiş, Pyongyang da Kiev'in kendilerine karşı "ABD gibi düşmanca davrandığını" belirterek bu hamleyi kınamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, NK News

DAHA FAZLA HABER OKU