ABD, Afganistan'ın 3,5 milyar dolarını Taliban'a vermeyeceğini açıkladı

7 milyar doların diğer yarısının da 11 Eylül kurbanlarına ayrılacağı bildirilmişti

Afganistan'da işsizlik, fakirlik ve açlık alarm verici seviyelere ulaştı (AP)

Joe Biden yönetimi, dondurulmuş 3,5 milyar doları Afganistan Merkez Bankası'na yakın zamanda iade etmeyeceğini açıkladı. Buna gerekçe olarak iki hafta önce öldürülen El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayabilmesi gösterildi. 

Taliban'ın geçen sene yönetimi ele geçirmesinden sonra Washington, Kabil'in 7 milyar dolarını ABD'de dondurmuştu. Şubat ayında Beyaz Saray, 3,5 milyar doların 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrılmasına karar vermişti. Paranın diğer yarısının da insani yardım temelinde doğrudan Afgan halkına aktarılacağı açıklanmıştı. Bunun için ABD'nin müttefikleriyle birlikte uluslararası bir fon oluşturması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiyse ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West, The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada "Afganistan Merkez Bankası'nın yeniden sermayelendirilmesini kısa vadeli bir seçenek olarak görmüyoruz" dedi.

Aylardır Afganistan Merkez Bankası'yla görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade eden West, 3,5 milyar doların teröristlerin eline geçmeyeceğine inanmaları için yeterli güvencenin verilmediğini vurguladı:

Kurumun varlıkları sorumluluk içerisinde yönetebilmesi için gerekli tedbir ve gözetime sahip olduğuna güvenmiyoruz. Ve söylemeye bile gerek yok ama Taliban'ın El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'yi barındırması, bu fonların terör örgütlerine aktarılacağı yönündeki derin endişelerimizi güçlendiriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da milyonlarca kişinin açlıkla boğuştuğu ülkenin parasını Afganlar için kullanmak üzere alternatif yollar aradıklarını Washington'da gazetecilere ifade etti:

Şu anda korunan 3,5 milyar dolarlık varlıkların, terör örgütlerine veya başka yerlere yönlendirilmesini engelleyecek şekilde, etkili ve verimli şekilde değerlendirilip kullanılabileceği mekanizmaları arıyoruz.

ABD destekli yönetim sırasında Afganistan Merkez Bankası'na yönetim kurulu üyesi olarak atanan Şah Mehrabi, bu kararın halihazırda ekonomik güçlük çeken halka daha da büyük darbe vurabileceğini vurguladı:

Pek çok yoksul kadın ve çocuk, ekmek gibi yaşamaları için gerekli şeyleri alamayacaklar. Ülke insani yardıma bağımlı kalmaya devam edecek ki bu da bir çözüm değil. Bu rezervler Merkez Bankası'na ait ve para politikaları için kullanılmaları lazım.

Taliban'ın kadınlara yönelik baskısıyla dikkat çeken demokrasi karşıtı tutumları, Batı'nın tepkisini topluyor. El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin başkent Kabil'in merkezindeki bir evde yaşayabilmesi de bu tepkiyi büyüttü. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 11 Eylül saldırılarının da aralarında bulunduğu pek çok eylemden sorumlu bu önemli ismin Kabil'de yaşamasının, iki ülke arasındaki çekilme anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini söylemişti. Ancak Taliban, Zevahiri'den haberdar olmadığını öne sürüyor. 

 

Independent Türkçe, New York Times, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU