Rus diplomat, WNBA oyuncusu Brittney Griner'ı "Ölüm Taciri" ile takas etmek için ABD'yle görüştüklerini doğruladı

WNBA yıldızı, bavulunda bulunan az miktardaki kenevir yağı nedeniyle Rusya'da 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

31 yaşındaki basketbol yıldızı, 17 Şubat'ta Rusya'da gözaltına alınmıştı (AP)

Bir Rus diplomat, Brittney Griner ile "Ölüm Taciri" lakabına sahip kötü şöhretli silah satıcısı Viktor Bout'un dahil olduğu tutuklu değişimi pazarlığında Moskova'nın yer aldığını doğruladı.

Amerikalı basketbol yıldızı, Moskova'daki bir havalimanındayken valizinde bulunan az miktardaki kenevir yağı nedeniyle önceki haftalarda Rusya'da 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Beyaz Saray'ın, ABD'de 25 yıllık hapis cezasını çeken tutuklu Bout'u WNBA oyuncusuyla ve eski denizci Paul Whelan'la takas etmeyi teklif ettiği bildirildi.

Devlet haber ajansı TASS'a göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Amerika bölüm şefi Aleksandr Datçiev, "Çok hassas bir konu olan takasa dair görüşmeler, başkanlarımız tarafından seçilen kanallar aracılığıyla ilerliyor" dedi:

Sessiz diplomasi sürüyor ve tabii ki Washington propagandaya kapılmamaya dikkat ederse meyvesini verecektir.

Eski bir Sovyet askeri subayı olan 55 yaşındaki Bout, 2008'de ABD'li yetkililerin Kolombiyalı isyancı kılığına girerek tuzak kurduğu bir operasyonla Bangkok'ta yakalanmıştı. Bout, yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmeden önce Tayland'da iki yıl gözaltında tutuldu.

Nisan 2012'de, ABD'li bir yargıç onu Kolombiyalı "isyancılara" ağır silahlar satma teşebbüsünden 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

55 yaşındaki Bout, Bangkok'taki bir otelde yaptığı görüşmede Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne (FARC) yüz tane taşınabilir karadan havaya füze ve yaklaşık 5 bin adet AK-47 saldırı tüfeği satmayı kabul etmişti.

Ancak Bout bunun yerine aslında, ABD tarafından terör örgütü ilan edilen solcu gerilla örgütünün üyelerinin kılığına girmiş ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi görevlileriyle görüşmüştü.

Whelan ise Haziran 2020'de casusluktan suçlu bulunarak 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Griner'ın serbest kalması için çalışan eski BM Büyükelçisi Bill Richardson, onun tutuklu değişimiyle ABD topraklarına geri gönderileceği konusunda "iyimser" olduğunu geçen hafta söyledi.

Richardson, This Week sunucusu George Stephanopoulos'a "Bence Griner serbest bırakılacak" dedi:

Bence doğru pişmanlık stratejisine, iyi bir hukuk ekibine sahip. Gerçi mahkum takası olacak. Ve sanırım Paul Whelan'ı da içeren ikiye ikilik bir takas olacak. Onu unutamayız. O da haksız yere alıkonulan bir Amerikan Bahriyelisi.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU