ABD, basketbolcu Griner'ı "ölüm tüccarı" Viktor Bout'la takas etmek için Rusya'ya teklif götürmüş

Washington, Moskova'da casusluktan tutuklanan Paul Whelan'ı da geri istiyor

ABD ve Rusya arasındaki takas görüşmelerinin detayları henüz bilinmiyor (Reuters)

ABD'nin, Rusya'yla görüşerek basketbol oyuncusu Brittney Griner ve eski asker Paul Whelan'ı silah tüccarı Viktor Bout'la takas etmek için teklifte bulunduğu öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN'e konuşan ve kimliği paylaşılmayan kaynaklar, Başkan Joe Biden yönetiminin Griner ve Whelan'a karşılık Bout'u takas etmeyi planladığını savundu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, çarşamba günü yaptığı açıklamada hapiste tutulan Griner ve Whelan'ın ülkeye getirilmesi için Kremlin'e "önemli bir teklif sunduklarını" söylerken, teklifte Bout'un da yer aldığına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u gelecek hafta arayıp konuyla ilgili görüşeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki bakan, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna istilasından bu yana doğrudan iletişime geçmedi.

ABD dışişleri bakanı, Biden'ın da sürece doğrudan katıldığını ve takas teklifine onay verdiğini söyledi.

CNN'e konuşan kaynaklar, teklifin haziranda yapıldığını fakat Rusya'dan henüz bir yanıt gelmediğini savundu.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin anlaşmanın detaylarına dair yorum talebini reddetti.

Griner, Whelan ve Bout

ABD kadınlar profesyonel basketbol ligi WBNA'de oynayan Griner, yasadışı şekilde uyuşturucu taşıdığı gerekçesiyle Rusya'nın başkenti Moskova'da havaalanında gözaltına alınmıştı.

Phoenix Mercury forması giyen 31 yaşındaki oyuncu, 2014'ten beri WBNA sezonu kapandığında EuroLeague takımı UMMC Ekaterinburg'da oynuyordu. Gözaltına alındığı sırada bu nedenle Rusya'daydı.

ABD, 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan Griner'ın haksız yere tutuklandığını ve serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.
 

viktor bout.jpg

"Ölüm Tüccarı" lakaplı Bout'un hayat hikayesi, Nicolas Cage'in başrolünde oynadığı 2014 yapımı Savaş Tanrısı'na (Lord of War) da esin kaynağı olmuştu (Reuters)


Eski ABD Deniz Subayı Whelan ise 2018'de Moskova'da gizli belgeler içeren bir USB'yle yakalanmıştı. 52 yaşındaki Whelan, casusluk yaptığı gerekçesiyle 2020'de 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlü silah tüccarı Bout ise 2008'de Tayland polisiyle ABD istihbaratının ortak düzenlediği bir operasyonla yakalanmıştı. 55 yaşındaki Bout, başta Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) olmak üzere farklı örgütlere yasadışı şekilde silah sattığı ve ABD halkına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle 2011'de 26 yıl hapis cezası almıştı.



Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU