Suçluların kullandığı casus yazılımın arkasından 15 yaşındaki çocuk çıktı

Virüs yazılımını 128 ülkeden yaklaşık 15 bin kişiye satmış

Jacob Wayne John Keen'in "Immanent Monitor" yazılımı, başkasının bilgisayarına gizlice erişim sağlayan ve "trojan" olarak adlandırılan zararlı programlardan biri (Reuters)

Avustralya'da Jacob Wayne John Keen'in 15 yaşındayken bir hack programı hazırlayıp birçok suçluya sattığı iddia edildi.

Avustralya Federal Polisi'nin (AFP) bugün yaptığı açıklamaya göre 24 yaşındaki Keen, Queensland eyaletindeki Brisbane kentinde annesiyle birlikte yaşarken "Immanent Monitor" adını verdiği bir virüs yazdı.

Bu yazılımla kullanıcılar bilgisayarların kameralarına ve mikrofonlarına erişebiliyor, karşı tarafı takip edebiliyor ve şahsi verileri çalabiliyor.

Keen, bu yazılımın tanesini 35 ABD dolarına (630 TL) internetteki bir hacker forumunda satmakla suçlanıyor. Buna göre hacker, 2013-2019'da söz konusu virüs yazılımını 128 ülkeden en az 14 bin 500 kişiye satarak, 300 bin ila 400 bin ABD dolarına (5,3 milyon TL ila 7 milyon TL) arasında gelir elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polisin araştırmasında, Avustralya'dan en az 201 kişinin yazılımı satın aldığı, bu kişilerin büyük çoğunluğunun hakkında ev içi şiddet suçundan dava açılmış kişiler olduğu belirtildi. Ayrıca hack programını alan bir kişinin pedofili sabıkası olduğu paylaşıldı.

Açıklamada, bu yazılımdan dünya çapında on binlerce kişinin etkilenmiş olabileceği, yazılımı kullanan şüphelilere dair araştırmanın devam ettiği belirtildi.

AFP, virüsün kullanıldığına dair ilk ipucunu, FBI'ın da yardımıyla 2017'de elde etmiş ve soruşturma başlatmıştı. Toplanan verilerin ardından 2019'da düzenlenen operasyonda Keen yakalanmış, bilgisayarında yapılan incelemelerde virüs yazılımının kodları bulunmuştu.

Veri hırsızlığı ve kara para aklama da dahil 4 farklı suçtan yargılanan Keen, 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.
 

Jacob Wayne John Keen.jpg

Keen'in annesiyle birlikte Victoria eyaletindeki Melbourne şehrinde yaşadığı ve ABD merkezli bahis sitesi FanDuel'da yazılım mühendisi olarak çalıştığı bildirildi (AFP)​​​​​​​


Hackerın 43 yaşındaki annesi Justine Monica Keen de yardım ve yataklık suçundan 10 yıl hapis cezası alabilir.Anne ve oğul, Kovid-19'a yakalandıkları için cuma günü Brisbane Kraliyet Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılamadı. Duruşmanın 16 Ağustos'a ertelenmesine karar verildi.



Independent Türkçe, Guardian, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU