ABD'lilerin verilerini satarak 2 milyon dolar servet kazanan Vietnamlı hacker, kendi ülkesi tarafından işe alındı

"Artık çok para kazanmasam da huzurum var"

Vietnamlı hacker Ngo Minh Hieu, yaşadıklarından ders çıkardığını söyledi (AFP)

Yaklaşık 200 milyon ABD yurttaşının kişisel verilerini çalıp satarak servet kazanan Vietnamlı hacker, kendi devleti tarafından siber güvenlik uzmanı olarak işe alındı.

Ngo Minh Hieu, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında geçmişteki suç eylemlerinden uzaklaştığını belirterek, "En dibe çakılmıştım, şimdi tekrar tırmanmaya çalışıyorum. Artık çok para kazanmasam da huzurum var" dedi.

32 yaşındaki hacker, siber alemde kendi işlediklerine benzer suçlardan mağdur olmamaları için Vietnamlı yurttaşlara eğitimler veriyor.

Bunun yanı sıra Hieu, hükümet bünyesinde internet denetiminden sorumlu bir siber güvenlik uzmanı olarak da çalışıyor.

Görevine dair detayları paylaşmayan hacker, "Suçluları avlamaya ve siber saldırıları püskürtmeye odaklanıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Vietnam'da internet, özellikle siyasi içerikler açısından sıkı denetim altında.

2019'da hayata geçirilen siber güvenlik yasası, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından eleştirilmiş, yasanın "ifade ve fikir özgürlüğünü ağır şekilde kısıtladığı" savunulmuştu.

Birleşik Krallık (BK) merkezli Uluslararası Af Örgütü de yasanın hükümete "internetteki özgürlüğü kısıtlamak için çok kapsamlı bir yetki sağladığını" öne sürmüştü.

Yasanın uygulamaya konmasının ardından birçok aktivist ve blog yazarı gözaltına alınmış, bazılarıysa hükümet karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle hapis cezası almıştı.

Ancak Hieu, hükümet bünyesindeki görevinin "siyasi olmadığını ve Vietnamlı yurttaşların verilerini çalmaya çalışan suçlu hacker'ları takip ettiğini" savundu.
 


Vietnam'da yaşayan yaklaşık 98 milyon kişinin neredeyse yüzde 70'i internet kullanıyor ve ülkedeki siber saldırı oranı epey yüksek.

BK merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün Microsoft'tan paylaştığı 2020 verilerine göre Vietnam, Asya-Pasifik bölgesinde en fazla fidye virüsü saldırısının gerçekleştiği ülke.

Milyoner hacker

İlk defa 12 yaşında bilgisayar kullanmaya başlayan Hieu, lisedeyken yabancı bankalardaki müşteri hesaplarına girip kendi hesabına para aktarmıştı.

Böylelikle lisedeyken günde 600 dolara yakın yasadışı gelir elde etmiş, bu parayla Yeni Zelanda'da siber güvenlik eğitimi almıştı.

20'li yaşlarındaysa Vietnam'daki evinden yaklaşık 200 milyon ABD yurttaşının sosyal güvenlik numaralarına erişip bunları satmaya başladı. 

2013'te ABD tarafından düzenlenen gizli bir operasyonla ülkeye gelmesi sağlanan Hieu, ABD'ye giriş yaptığı an yakalanmıştı.

2007-2013 arasında işlediği siber suçlarla yaklaşık 2 milyon dolarlık bir servet edinen hacker, ABD'de 2015'te görülen davada önce 45 yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra cezası 13 yıla indirilmişti.

2019'da cezası affedilen Hieu, bir yıl sonra Vietnam'a geri gönderilmişti.



Independent Türkçe, AFP, NBC 

DAHA FAZLA HABER OKU