Taliban, Hindu ve Sih azınlıkları ülkeye dönmeye çağırdı

Başta Sihler olmak üzere dini azınlıklar Afganistan'da hedef alınıyor

18 Haziran 2022'de Taliban mensupları Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Sih tapınağında gerçekleşen patlamanın ardından olay yerinde (AP)

Taliban, Afganistan'ın güvenlik durumunun iyileştiğini öne sürerek ülkenin Sih ve Hindu azınlıklarına geri dönme çağrısı yaptı.

Taliban'ın Devlet Bakanlığı Ofisi Genel Müdürü Dr. Molla Abdulvasi, 24 Temmuz'da Sih ve Hindu liderlerden oluşan bir heyetle Kabil'de görüştü ve azınlıklardan ülkeye geri dönmelerini "rica etti".

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdulvasi'nin güvencesi, İslam Devleti Horasan Eyaleti'nin (IŞİD-H) 18 Haziran'da Kabil'deki Daşmeş Pita Guru Gobind Singh Karte Parvan Sih tapınağına saldırısının üzerinden bir aydan uzun süre geçtikten sonra geldi. Saldırıda Afganistanlı bir güvenlik görevlisi dahil iki kişi hayatını kaybetmişti.

Taliban, saldırıda tahrip edilen Sih tapınağını yenilediğini öne sürdü.

Başta Sihler olmak üzere dini azınlıklar Afganistan'da hedef alınıyor.

Geçen yıl ekimde 15 ila 20 kadar silahlı saldırgan Kabil'in Kart-e-Parvan semtindeki bir Sih tapınağına girmiş ve nöbetçileri bağlamıştı.

Mart 2020'deyse Kabil'in Şor Pazarı'ndaki Sri Guru Har Rai Sahip Sih tapınağına düzenlenen terör saldırısında en az 25 Sih öldürülmüş ve birkaçı yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.
 


Taliban 2021'de yeniden iktidara geldiğinde, kamuoyuna azınlıkları koruma taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Taliban'ın azınlıkları öldürüldüğü yönündeki haberler, azınlıkların Taliban liderliğine güven duymamasına yol açtı.

Son yıllarda Hindistan hükümeti, kâr amacı gütmeyen bazı uluslararası Sih kuruluşları ve Sih diasporası Afganistan'ın Sih ve Hindularının kitlesel göçüne yardımcı oldu.

Sih tapınağına Mart 2020'de gerçekleşen saldırı sonrası "Benim Ailem, Benim Sorumluluğum" adlı özel destek programı kapsamında yaklaşık 500 kişi Hindistan'a yerleştirilmişti.

ABD'nin Afganistan'dan çıkıp Taliban'ın iktidarı ele geçirdiği geçen sene ağustostaysa çok daha fazlası Hindistan'a tahliye edilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU