Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da hastaneler boşaldı

"Antibiyotikler ve ağrıkesiciler neredeyse tükendi, ilaçlar üç ayda 4 kat pahalandı"

Uzmanlar, ilaç tedarikindeki aksaklıkların sürmesi halinde sağlık sisteminin çökebileceğini söyledi (AFP)

Sri Lanka'da derinleşen ekonomik kriz, sağlık sistemini de olumsuz etkiledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Theresa Mary, Sri Lanka Ulusal Hastanesi'ne giderken araç bulamadığını ve 5 kilometrelik yolu zorlukla yürüdüğünü söyledi.

Eklemlerinde şişmeye neden olan yüksek tansiyondan mustarip Mary, başkent Kolombo'daki hastanede 4 gün yattıktan sonra taburcu edildiğini fakat ilaç olmadığı için ağrılarının geçmediğini belirtti.

70 yaşındaki diyabet hastası, "Doktorlar bana özel eczaneden ilaç almamı söyledi ama param yok. Dizlerim hâlâ şiş" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin farklı noktalarından gelen birçok hastaya hizmet veren 3 bin 400 yatak kapasiteli Sri Lanka Ulusal Hastanesi'nde şu anda yatakların çoğu boş ve çalışan sayısı da azalmış durumda.

Devlet Tabip Birliği'nden (Government Medical Officers' Association) Dr. Vasan Ratnasingham, "Ameliyat tarihi gelen hastalardan ses çıkmıyor. Bazı sağlık görevlileri diğerleri gelemediği için çift vardiya çalışıyor. Gelemeyen kişilerin aslında arabası var ama benzini yok" ifadelerini kullandı.

"10 reçeteden üçü reddediliyor"

Eczane sahibi K. Mathiyalagan ise "Normal ağrıkesiciler, antibiyotikler ve pediatrik ilaçlar neredeyse tükenmek üzere. Diğer ilaçlarsa son üç ayda 4 kat pahalandı" dedi.

İlaç bulamadığı için meslektaşlarının 10 reçeteden üçünü geri çevirdiğini belirten Mathiyalagan, "Temel ilaçların çoğu bitmiş durumda. Doktorlar, eczanede hangi ilaçların olup olmadığını bilmeden reçete yazıyor" diye konuştu.

Güney Asya ülkesi, ilaç ve tıbbi ekipmanlarının yüzde 85'ini ithal ediyor fakat ekonomik krizin yarattığı döviz sorunları, akaryakıt kıtlığının yanı sıra ilaç tedariki krizini de tetikledi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülkedeki kamu sağlığı hizmetlerinin son durumuna dair AFP'nin bilgi talebini reddetti. Yaklaşık 22 milyonluk ülkede nüfusun neredeyse yüzde 90'ının sağlık ihtiyaçları bu sistem aracılığıyla karşılanıyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Sri Lanka'daki koordinatörü Hanaa Singer-Hamdy, "Sri Lanka'nın biz zamanlar güçlü olan sağlık sistemi şimdi tehlike altında. En fazla zararı, en savunmasızlar alacak" dedi.
 

Sri Lanka kriz.jpg
Akaryakıt kıtlığı nedeniyle sağlık çalışanları hastanelere gidemiyor (AFP)


Sri Lanka, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz nedeniyle ciddi bir akaryakıt, temel gıda ve ilaç sorunu yaşıyor.

Eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, hükümet karşıtı protestoların ardından Singapur'a kaçmış ve 14 Temmuz'da e-postayla istifasını duyurmuştu.

20 Temmuz'da Parlamento'da yapılan gizli oylamada Rajapaksa yerine Ranil Wickremesinghe seçilmiş fakat kabinedeki değişiklik protestoların sonlanmasına yetmemişti.

Resmi rakamlara göre haziranda yıllık enflasyonun yüzde 54,6'ya yükseldiği ada ülkesi, temerrüde düşen 51 milyar dolarlık borcunu ödeyebilmek için IMF'yle görüşmelerini de sürdürüyor.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU