Erdoğan'dan "KYK ödemeleri" ile ilgili açıklama: Borcun sadece ana para üzerinden ödenmesini kararlaştırdık

KYK kredilerinin geri ödemesi ile ilgili alınan kararı duyuran Erdoğan, "Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyona farkı ya da faiz oranı olmaksızın sadece alınan kredi tutarı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreci ve Türkiye ile imzalanan mutabakat ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Şartlarımızı yerine getirmek için gerekli adımları atmamaları halinde süreci donduracağımızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.

"Muhalefetin değişik değişik bir şeyler söylemesi biz bu ülkede iktidar olduğumuz müddetçe bizi bağlamaz" diyen Erdoğan, "İsveç'in bu konuda iyi bir görüntü vermediğini görüyoruz. Duruşumuz nettir, gerisini kendileri bilir" ifadesini kullandı.

"Ülkemiz 140 milyon liralık bir kazanç sağlamıştır"

Erdoğan, İzmir-İstanbul otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nden geçen araç sayıları ile ilgili de bilgi verdi.

"İzmir-İstanbul otoyolu ve Osmangazi Köprüsü sayesinde yolculuk çile olmaktan çıkmış, artık keyif halini almıştır" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

 5-16 Temmuz arasında köprüyü günlük ortalama 54 bin araç kullanmıştır. Sadece bu tarihlerde İzmir-İstanbul otoyolu ve Osmangazi köprüsü sayesinde ülkemiz yakıttan, zamandan, emisyondan 140 milyon liralık bir kazanç sağlamıştır.

Bu durum devlet kasasından tek kuruş harcanmadan inşa edilen projenin devlete üste kazanç sağlamaya başladığını da gösteriyor. Çanakkale Köprüsü ile geçiş süreci 6 dakikaya inmiştir. Bunlar bize nasip oldu. Türkiye gerçekten çağını farklı bir şekilde yaşamaya başlamıştır. Çanakkale Köprüsü'nü 8 Temmuz'da 14 bin araç kullanmıştır. Trafik akışı da bir süre sonra geçiş garantisinin üzerine çıkacaktır. İstanbul Boğaz geçiş trafiğine rahat nefes aldıran Yavuz Selim Köprüsü de 8 Temmuz'daki araç geçişi ile kamu özel iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir. 

Muhalefetin ülke ekonomisi ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Erdoğan, "Yalan, iftira kampanyalarının gerisindeki sinsi niyetleri iyi biliyoruz. Son 20 yılda ülkemizdeki araç sayısı 8.5 milyondan 26 milyona çıkarak 3 kat artmıştır. Hani ekonomik sıkıntıdan bahsediyordun. Bu kadar korkunç bir rakama ulaşmış ve şu anda otomobil satış yerlerinde birinci el otomobil bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Karayollarında Ulaşım hızı güvenli hale gelirken can kayıpları da yüzde 82 oranında azalmıştır" dedi.

"Yıl sonunda sabit gelirlilerin durumunu yeniden gözden geçireceğiz"

Kurdaki dalgalanmayı ve hayat pahalılığını telafi edecek tedbirler aldıklarını belirten Erdoğan, "Vatandaşımızın gelir seviyesini yükseltecek artışlar yapıyoruz. İnşallah yıl sonunda gelişmelere göre sabit gelirlilerin durumunu yeniden gözden geçireceğiz. Şubat-mart ayları birlikte uyguladığımız politkanın olumlu neticelerini daha iyi göreceğiz. Bugünkü sıkıntıları da biz çözüme kavuşturacağız. Yeter ki kardeşliğimize halel getirmeyelim" diye konuştu.

"KYK borcunda sadece ana para ödenecek"

Mezun öğrencilerin KYK kredilerinin geri ödemesi ile ilgili alınan kararı da duyuran Erdoğan şunları söyledi:

Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyona farkı ya da faiz oranı olmaksızın sadece alınan kredi tutarı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Kredi geri ödemesi yapan gençlerimiz faydalanacak. Toplamda 26 milyar liranın üzerindeki bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrenciler artık sadece aldıkları kredi miktarından sorumlu olacaklar.

Ücretli çalışan öğretmen ve usta öğreticiler için verilecek en ders ödemeleri ile ilgili ise Erdoğan, " Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapacağız. haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 milyon 400 TL'den 5 bin 740 li,raya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 liraya çıkmaktadır. Devlete bağlı tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültelerinde son sınıf öğrencilerine asgari ücret kadar ödeme yapılacak" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU