Kanser yüzünden kemoterapi alan ve ameliyat edilen kadına teşhisin yanlış olduğu söylendi

28 yaşındaki kadın ayrıca, tedaviden sonra takılan meme implantlarının gelecekte kansere yakalanma ihtimalini artırabileceğini öğrendi

Sarah Boyle ve çocukları (The Independent) 

Aylarca kemoterapi tedavisi görüp iki memesini de aldıran anneye doktorlar yanlış teşhis konduğunu söyledi.

28 yaşındaki Sarah Boyle Royal Stoke Üniversite Hastanesi’ndeki doktorlardan 2016’nın sonunda üçlü negatif meme kanserine yakalandığını öğrenmişti.

Hastane yaptığı hatayı 2017’nin temmuz ayında fark etti. Ancak iki çocuk annesi kadın, çoktan geniş çaplı bir tedaviden geçmiş, ikili mastektomi (iki memenin de alınması) ve rekonstrüksiyon (meme onarımı) ameliyatı geçirmişti.

Üstelik Boyle, yaptırdığı meme implantlarının gelecekte kansere yakalanma riskini de artırdığını öğrendi.

31 yaşındaki eşi Steven ve iki çocuğu Teddy ve Louis’le birlikle İngiltere’de yaşayan Boyle son birkaç yılın kendisi ve ailesi için çok zorlu geçtiğini söyledi.

“Kanser olduğumu öğrenmek berbattı. Bütün bu tedavi ve ameliyatları aslında gereksiz yere olduğumu öğrenmekse travmatik” diyen Boyle sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunlar yetmezmiş gibi bir de yaptırdığım implantların türü yüzünden ileride kansere yakalanmaktan korkuyorum. Aynı zamanda kemoterapinin yol açabileceği komplikasyonlar da beni endişelendiriyor. Hiçbir şey yaşadıklarımı değiştirmeyecek ama benim çektiğim acıları başkalarının da çekmemesi için neler olduğuna dair öğrenmek istediğim bazı cevaplar var.

Yaşadıklarının ardından travma geçirdiğini ve tedavisinin sebep olduğu semptomların hala devam ettiğini söyleyen Boyle, gördüğü tedavi yüzünden en küçük çocuğu Louis’i hiç emziremedi.  

Çocuğunun doğumunun ardından yanlış tanı konan Boyle o sırada 25 yaşındaydı. 

Daha sonra doktoru Dr. Narayanan’dan biyopsi sonucunun yanlış raporlandığını ve aslında sonuçların kansere işaret etmediğini öğrendi.

 

 

Genç kadın olayın incelenmesi için tıbbi ihmalkarlık üzerine uzmanlaşmış avukatlar tuttu. Avukatların yaptığı soruşturma neticesinde üniversite hastanesi sorumluluğunu kabul etti.

Boyle’u temsil eden ve Irwin Mitchell hukuk bürosunun uzmanlarından Sarah Sharples “Genç bir annenin yürek burkan bir haberle karşı karşıya kaldığı, meşakkatli ve kapsamlı bir tedavi sürecinden geçip ardından bütün bunları boş yere yaşadığını öğrendiği böylesi bir olay gerçekten hayret verici” diye konuştu.

“Olayın Sarah üzerinde birçok açıdan büyük etkisi oldu” diyen avukat, sözlerine şöyle devam etti:

NHS Trust’ın hatasını açıkça kabul etmesini hoş karşılasak da böyle bir şeyin tekrar yaşanmaması için ne gibi önlemler alınacağına dair henüz bir şey duymadık. Aynı zamanda Sarah’nın implantlarının türüyle ilgili aldığımız raporlar nadir görülen bir kanser türüyle muhtemel bir bağa dair şüphe uyandırıyor ve bu da hayli endişe verici. Sarah’nın konuyla ilgili cevaplanması gereken pek çok sorusu var ve bu ona ciddi derecede sıkıntı veriyor.

North Midlands NHS Trust adlı üniversite hastanesi, Boyle’dan ek tedbirlerin alındığını söyleyerek özür diledi.

Bir hastane yetkilisi “Böyle yanlış bir teşhis son derece nadir rastlanan bir durum ve bunun Sarah ve ailesi için ne kadar yıkıcı olduğunu anlıyoruz” dedi.

"Sarah’dan samimiyetle özür dilememizin yanı sıra, soruşturmanın bulguları da kendisiyle paylaşıldı" diye konuşan yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

Mevzu şu anda devam eden ve şirketin de bütünüyle iş birliği içinde bulunduğu davanın bir parçası. Biyopsinin yanlış raporlanması bir insan hatasıydı. Bu sebeple bütün kanser teşhisleri artık bir ek önlem olarak ikinci bir patolojist tarafından incelenecek. Sarah kendisini tedavi eden klinik ekiple düzenli temasta bulunmaya devam edecek ve herhangi bir şikayeti ya da endişesi olması durumunda ekip daima hazır bulunacak.

The Independent yorumlarını almak için North Midlands NHS Trust Üniversite Hastanesi’yle irtibata geçmiştir.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU